Weibullsholm ska bli toppmodernt kontorshotell

I slutet av augusti köpte Hällestadsgruppen fastigheten vars skick nog stuckit i ögonen på mången Landskronabo: Weibullsholm vid stadens östra infart. Nu är renoveringen i full gång. Samtidigt smider koncernen planer på att köpa något annat i Landskrona.

På utsidan håller byggjobbare på att knacka puts, på insidan är det dammigt, sladdar och bråte ligger lite här och var, olika verktyg och maskiner slamrar. Vinden har sanerats från cirka två kubikmeter duvskit. Det är tydligt att Weibullsholm får en grundlig remake inför vad som komma skall.
– Vi har målsättningen att skapa Landskronas modernaste kontorshotell, i ett gammalt vackert hus, säger Niklas Sjödin, vd på Hällestadsgruppen.
Av de 2300 kvadratmeterna är 800 redan tingade av inkubatorn Linc, som flyttar in nästa höst. 200 lägger Hällestadsgruppen själva beslag på när de flyttar hit sitt eget huvudkontor från Kävlinge till våren eller sommaren.

Niklas Sjödin är vd på Hällestadsgruppen. Det är en företagsgrupp som specialiserat sig på att köpa äldre nedgångna fastigheter och renovera upp dem.

Koncernen har specialiserat sig på skadade fastigheter, som har problem av olika slag. Det har varit fastigheter som drabbats av alltifrån bränder till allmän misskötsel, men även gamla kvarterscentrum som ett mellan Husensjö och Rosengården i Helsingborg. Den gamla Stationen i här i stan var ett liknande projekt, men hälften så stort och i bättre skick än Weibullsholm.
– Jag vet inte varför andra inte tagit detta, men det är ju alltid en risk att gå in och ta ett sådant här projekt. Det är väl därför kanske. Det kan vara svårt att kalkylera vad det kommer att kosta i slutändan, säger Niklas Sjödin som räknar med att det kommer att kosta cirka 20 miljoner att renovera fastigheten.
– Som renoveringsprojekt är det nog vårt största. Det är inte så ofta man hittar en sådan här kåk, säger Niklas Sjödin.
Det är nära både till stationen, centrum, motorvägen och handelsområden.

Flera lager i golvet har kommit upp i dagen.

Niklas Sjödin lyfter fram Weibullsholms historia som Weibulls huvudkontor.
– Det är roligt om det blir ett levande hus med skapande människor som igen kan producera någonting, säger han.

Nu byts det gamla elsystemet och ventilationssystemet ut.

På vägen ut går vi några steg uppåt i en trappa. De djupa fönstrena intill är något som fångat Niklas Sjödin.
– Det är fräckt med fönster som följer trappan, säger Niklas Sjödin.
På tomten bakom finns cirka 7000 kvadratmeter som tillhör fastigheten. Där vill Hällestadsgruppen gärna bygga något, men än är det oklart vad, dock inte bostäder med tanke på närheten till kemiföretaget Rohm och Haas.
– Här är en byggrätt, som vi kommer ta hand om på något sätt. Men vi kommer att göra denna delen först. När det är klart så kommer vi titta på det andra, om det inte kommer någon som är väldigt intresserad, säger Niklas Sjödin.
Hällestadsgruppen har även ögonen på andra fastigheter i staden, men på vad vill Niklas Sjödin inte avslöja.
– Jag tror inte att detta är den sista fastigheten vi köper i Landskrona, säger han.

Hela fastigheten målas om, vilket kräver underlagsarbete på delar av husen. På sina ställen måste all puts tas ned.

Text: Jonas Lundin
Foton: Per Eeg-Olofsson