Strejkande hiss gör livet surt för boende på Larvi

Med sina nio våningar är Landskronahems hyreshus på Larvi några av de högsta i stan. Då vill det till att hissen funkar. Men det är ofta den inte gör det på Kapellvägen 6, något som ställer till det för husets boende, inte minst de många äldre.

Området är byggt 1960, i höghusen finns det ettor och tvåor, många med fantastisk utsikt över Öresund. I de lägre husen finns treor, och eftersom de bara är i tre plan finns ingen hiss. Det gör det dock i höghusen, och det ska nog till med tanke på att det är många trappsteg att gå upp till nionde våningen. Men då krävs det att hissen fungerar.
Under de senaste månaderna har den på Kapellvägen 6 varit avstängd för reparation var och varannan vecka, det berättar flera boende som Papperstidningen pratat med.
Peter Karlsson och Lena Johansson bor på nionde våningen, längst upp i huset. De har har själva inte påverkats så mycket av den strejkande hissen, berättar de, eftersom de är rörliga och varit bortresta större delen av sommaren. Men visst har de märkt av problemen med hissen.
– Senast i förmiddags fick Lena hjälpa en äldre dam som fastnat i hissen, berättar Peter Karlsson.
– När jag kom in på bottenvåningen och skulle trycka ned hissen så tjöt det bara. Så jag gick upp våning för våning och kollade, och då såg jag att den fastnat mellan åttonde och nionde våningen, och att det var en äldre dam därinne, berättar Lena Johansson.
Lena Johansson lyckades kontakta Landskronahem och en hisstekniker kom och lyckades få upp dörren så att damen kunde ta sig ut genom öppningen.
– Största besväret för oss har varit när vi ska tvätta och hissen inte fungerar, tvättstugan ligger i källaren. Men det är inte utan att man tänkt på om det skulle fastna någon äldre, som behöver gå på toaletten. Det bor ju många ensamma damer och herrar här i huset, de flesta är inte så unga.
Ibland har postutdelningen uteblivit på grund av hissproblemen och äldre med rollator har inte kunnat ta sig ut när hissen stått stilla. Om man, som den äldre damen, skulle fastna i hissen, så är det inte helt enkelt att slå larm.
– Det finns ett telefonnummer som står inne i hissen, men där är det ingen som svarar dagtid. Och trycker man på den här larmknappen, ja då tjuter det bara här utanför hissen, säger Peter Karlsson och visar.
Han hade gärna sett att det kommit lite mer information om vad som är fel med hissen.
– Det har inte varit någonting, bara reparatörer som kommer hit. Men huset är från 1960 och hissen är lika gammal, det har tydligen varit problem även med andra hissar i området.

Fotnot.
Papperstidningen har sökt Landskronahems fastighetschef Jonny Ask med frågor kring den dåligt fungerade hissen på Kapellvägen 6. Han hänvisar först till företagets installationssamordnare, som lovar återkomma efter att ha satt sig in i frågan. Efter påminnelse meddelas att fastighetschefen kommer höra av sig när han har ”all fakta”. Det har inte skett i tid för onsdagstidningens pressläggning.

Bilden ovan: Utan hiss är det besvärligt att ta sig upp och ned i niovåningshuset på Kapellvägen 6. I huset finns bara ettor och tvåor, och en stor del av hyresgästerna är äldre.

För att kompensera för problemet med hissen har Landskronahem ställt ut stolar för vila i trapphuset. Lena Johansson är rörlig och behöver inte dem, men hon funderar över hur det är för de många äldre som bor i huset.
I Landskronahems område på Larvi, byggt 1960, finns det fem niovåningshus.