Under bältet när Fridhem invigde hus för musik och teater

Kåta Gun som jämställdhetssamordnare i Svalövs kommun. Det är en rätt så rolig tanke, i alla fall att döma av publikens skratt. På måndagen var skådespelaren Anna Blomberg på Fridhems folkhögskola för att hjälpa till med invigningen av det splitternya musikhuset och det elva år gamla teaterhuset.

Folk strömmar in i Fridhems reception och matsal för kaffe och samkväm innan invigningarna börjar. Rektor Roger Johansson tar de flesta av de cirka 130 inbjudna i hand och hälsar välkommen.
– Det är jätteskönt att vi kan sätta punkt för detta projektet, så att kursdeltagarna kan annektera det och ta över det . För det är ju de som sätter färgen på det hela, säger han.
En som skymtar i vimlet är skådespelaren Anna Blomberg, som gick teaterlinjen åren 1993-1994. Om en liten stund ska hon bland annat framträda som sin karaktär Kåta Gun, känd från TV-serien Kvarteret Skatan, men också som Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Vad bär du med dig från din Svalövstid?
– Det är så mycket. Framför allt att man fick hålla på och jobba med teater under ett helt år. Det var otroligt lyxigt. Att träffa andra som också tyckte det var kul att hålla på med teater. Jag fick många vänner under den här tiden.
Ut från receptionsbyggnaden kommer sångerskan Maia Hirasawa, med kaffe och kanelbulle i högsta hugg. Hon ska senare framföra sin verison av ”The Worrying Kind” av The Ark och den egna låten ”Aldrig” i musikhuset.
– Jag lärde mig otroligt mycket här. Det var verkligen en utvecklande period i mitt liv, musikaliskt, men så har man ju den åldern inne då man insuper allting. Man lär känna sig själv, hittar sig själv som människa. Jag har otroligt mycket fina minnen härifrån. Det känns väldigt kul att vara tillbaka, säger Maia Hirasawa.

Maia Hirasawa uppträdde på invigningen. Foto: Aija Svensson

Hennes pappa är från Japan och hon har en parallell karriär där.
Har du större publik i Japan än i Sverige? Hur ser det ut?
– Det växlar lite. Nu skulle jag säga att jag har större publik i Japan. Jag har jobbat där otroligt mycket de senaste sju åren. Nu har jag lite större fokus på Sverige igen. Men jag är fortfarande där väldigt mycket och jobbar.
– Jag har jobbat på andra sätt där. Jag skriver olika musik till reklamfilm och filmer. Folk hör mig på TV hela tiden. Då får man kanske nya fans.
Invigningarna börjar i den ena teatersalen med en film om Fridhems historia. Sedan presenterar konferencieren och tidigare teatereleven Daniel Söderlind ett känt ansikte, Gun, numera jämställdhetssamordnare på Svalövs kommun. Hon visar honom väldigt närgånget hur det kan te sig i kön till kaffeautomaten på jobbet.
– Sedan börjar det heta kaffet droppa ner i koppen. Och sedan så kommer det ett psch, ett sprut, när den heta mjölken sprutar ner i kaffet. Då kan man få lust att vilja viska i Daniels öra: du Daniel, du kanske också har något som kan spruta.
På invigningarna framträdde också de tidigare Fridhemseleverna skådespelaren Robert Noack och musikern Mats Hålling.

Anna Blomberg är en tidigare Fridhemselev som nått strålkastarnas ljus. På måndagen var hon tillbaka som sin karaktär Kåta Gun när musikhuset och teaterhusen invigdes. Här är det konferencieren Daniel Söderlind som blir utsatt för sexuella trakasserier av Svalövs jämställdhetssamordnare.
Robert Noack.

Nya musikhuset
Huset är ritat av Berit Restad, Lokal XXX arkitekter. Hon har också tillsammans med Esbjörn Jonsson ritat Teaterhuset från 2006.