Elbilstillverkaren Uniti startade som ett innovationsprojekt

Elbilstillverkaren Uniti som nu bygger fabrik i Landskrona har sitt ursprung i ett innovationsprojekt inom Lunds universitet. Lundabaserade start up-företaget Uniti kom igång på riktigt med en så kallad crowd funding-kampanj under hösten 2015.

Då fick företaget in drygt 11,6 miljoner kronor i startkapital, från 570 investerare i 45 länder. Sedan dess har företaget jobbat med en prototypbil och med att leta större investerare. Vd Lewis Horne berättar att det nu pågår en finansieringsomgång som ska dra in 35 miljoner kronor. Målet beräknas vara uppnått inom en eller två veckor. Efter bilens lansering den 7 december börjar nästa finansieringsomgång, som har 300-500 miljoner kronor som mål. Enligt Lewis Horne är den processen redan igång sedan 3-6 månader, och förhandlingar förs med flera tyngre finansiärer.
– Men det är för tidigt att ge några namn, säger Lewis Horne.

En viktig del av bilkonceptet är den icke-mekaniska styrningen och en vindruta som också är en stor display, en så kallad HUD (Head Up Display). Företaget demonstrerade tekniken i dessa för besökare på tech-mässan CeBit i Hannover förra året. I dagsläget finns det knappt 900 förbeställda exemplar av bilen.

Det är Uniti själva som står för konstruktion av elbilen, som är tänkt att bli en två- eller fyrsitsig lättviktsbil för stadsbruk, med möjlighet till fjärrstyrning (se artikel nedan). Siemens roll i det hela är som samarbetspartner när det gäller programvara för den helt automatiserade produktionsprocessen, som förväntas sänka produktionskostnaden. Med den så ska hela produktionen kunna testköras i datorn, innan den körs igång på riktigt.
– Det första fordonet som rullar av produktionslinjen kan säljas direkt till kund utan att några testfordon måste produceras, säger Mats Friberg, vd för Siemens PLM Software i Norden, i ett pressmeddelande från mars i år.

Bilden ovan: Lewis Horne, vd för Uniti, har rötterna i Australien och har studerat på Lunds universitet. Foto: Uniti

LÄS OCKSÅ: ”Gamla Thorn-fabriken blir elbilsfabrik – kan ge 100-tals jobb
OCH ”En smartphone-bil för stadsbruk