Unitis elbil: en smartphone-bil för stadsbruk

En lätt, liten elbil för stadsbruk som påminner om smartphones i interaktionen. Så kan man beskriva Unitis bilkoncept. 

Vikten blir runt 400 kilo för bilen som först ska tillverkas i en tvåsitsig version, senare eventuellt också i en fyrsitsig. Lättviktsmaterial som kolfiber och nedbrytbart kompositmaterial håller ned vikten. För kraften står två Litiumjonbatterier, som kan ge mellan 11 och 20 kilowattimmar. De matar två elmotorer som har en genomsnittseffekt på 15 kilowatt (toppeffekt 40 kilowatt). I hastighet betyder det en topphastighet på 90 till 130 kilometer i timmen, beroende på version. Accelerationen blir 0 till 80 kilometer i timmen på mindre än 3,5 sekunder. Räckvidden på en laddning blir mellan 15 och 30 mil.

Men det finns fler än Uniti som vill tillverka små elbilar för stadsbruk. Det är i den framtida bilens ”cockpit” som Unitis modell utmärker sig. Där finns ingen ratt, och inte heller några pedaler. Styrningen sker istället genom två joystick-liknande spakar och är helt elektronisk, utan mekanik. Tanken är att tilltala smartphone-generationen, exempelvis aktiveras blinkers genom att tummen dras på ovansidan av spaken. Spakarna har också känselbaserade signaler, precis som en smartphone, exempelvis vibrationer för att påkalla uppmärksamhet. Alla knappar och vred ersätts med en tryckskärm och vindrutan kommer fungera som en enda stor display för information av olika slag. Bilen är också tänkt att vara ”smart” när det gäller fjärrstyrning. Dels ska det gå att styra den via en app i sin telefon, dels ska det gå att låta bilen köra själv efter att destination har valts.
Priset? Mellan 120 000 och 200 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: ”Gamla Thorn-fabriken blir elbilsfabrik – kan ge 100-tals jobb
OCH ”Elbilstillverkaren Uniti startade som ett innovationsprojekt”

Bilden ovan: Så här kan Unitis lilla eldrivna stadsbil komma att se ut. Fast det är inte helt säkert, den 7 december visas en första prototyp upp för omvärlden på plats i Landskrona. Bild: Uniti