Viktiga utbildningar visas upp när Svalöfs Gymnasium håller Öppet Hus

Den 7 oktober är det dags för Svalöf Gymnasiums årliga Öppet Hus. Trots att det är en lördag visar man upp skolans verksamheter för alla som vill komma och man betraktar det som en (nästan) helt vanlig skoldag. För den som är intresserad av djur, jordbruk, entreprenadmaskiner, lastbilar, bilar eller sportbilar är detta en dag man inte ska missa.

På Svalöfs Gymnasium har man fem olika gymnasieprogram, alla med flera olika inriktningar och förutom de mer traditionella lantbruksinriktningarna kan man bland annat utbilda sig till både djursjukvårdare och tävlingstekniker. Under öppet hus kommer alla verksamheterna vara igång och det mesta händer på Felestad-gården, Söderhus, men även i skolans huvudbyggnad och på tävlingsteknikerutbildningen som är förlagd till Ring Knutstorp. Under dagen blir det massor av aktiviteter där man kan kika på skolans alla djur, besöka djurstallar, titta närmare på både lastbilar, jordbruksmaskiner och tävlingsbilar. I huvudbyggnaden bjuds det på lokal matmarknad och för den som blir hungrig finns det lunch till självkostnadspris och som traditionen bjuder blir det ärtsoppa och pannkaka samt pastasallad. Både Hundens Hus och veterinärkliniken kommer vara öppna. I hundens hus driver man bland annat hunddagis och eleverna som går den inriktningen får en praktisk utbildning genom att dagligen utföra de sysslor som krävs. Ansvarig för hunddagiset är Linn Joelsson som också fungerar som lärare. Vägg i vägg med Hundens Hus ligger veterinärkliniken. Här tar man emot riktiga patienter som eleverna får vara med att undersöka och behandla. Klinikveterinär är Marika Niklasson som ansvarar för undersökning och behandling.
När Papperstidningen besöker skolan inför Öppet Hus är hunden Vega och hennes matte Nina på besök för en hälsokontroll. Ett tiotal elever hjälper Marika med att kolla Vegas allmänstatus, lyssna på hjärta kontrollera urinprov för att exempelvis se om det finns kristaller eller andra avvikelser. Vega är en tacksam patient och låter tålmodigt eleverna pröva sina kunskaper.
Veterinärkliniken är en spännande verksamhet på Svalöfs Gymnasium, men det finns många. Under Öppet Hus kan man fritt strosa runt och titta på de olika, ställa frågor till både elever och lärare och på så sätt bilda sig en uppfattning om det kan vara ett framtida val av skola.

Bildtexter Linn Joelsson (tv) ansvarig på Hundens Hus, tillsammans med eleven Moa och Kelpien Gera

Bildtext, stora bilden ovan
Här undersöks hunden Vega. Tv. Matte Nina och till höger om henne står Klinikveterinär Marika Niklasson som guidar eleverna i hälsoundersökningen.

 

Öppet Hus på Svalöfs Gymnasium lördagen den 7 oktober 10-14.