Bästa mästerskapet någonsin för Landskrona-simmare

Fem guld, två silver och två brons i de individuella grenarna. Plus en femteplats totalt i medaljligan. Landskrona simsällskap har ingen anledning att vara missnöjda när de tittar tillbaka på SM/JSM som hölls i Jönköping i förra veckan, klubbens bästa mästerskap någonsin.

Oskar Hoff visade storform i paradgrenen 100 meter fjärilsim och tog hem guldet i både SM och JSM. Dessutom putsade han sitt personbästa med två sekunder. Foto: David Söderstjerna

Att det gått så bra för klubben på SM och JSM beror på att en kull med simmare som varit klubben trogna förklarar chefstränaren David Söderstjerna.

– Klubben har haft en bra ungdomsverksamhet i många år, men tidigare gick de flesta simmare till Helsingborg när de blev seniorer. Men nu har vi en kull med duktiga simmare som stannat kvar. Det är ett gäng med bra sammanhållning, och det märks.

Största skrällen stod Oskar Hoff, född 1998, för. Han visade åter att grenen 100 meter fjärilsim är hans paradgren. Med tiden 52,93 i finalen så både putsade han sitt personbästa med två sekunder och tog hem guldet. Guld på distansen blev det både i SM och JSM för Oskar Hoff. Den goda formen märktes även på distansen 50 meter fjäril, där det blev en förstaplats i JSM och en andraplats i SM med 23,89 som bästa tid.

– Ett senior-guld till Oskar var ju tävlingens stora skräll, säger chefstränare David Söderstjerna.

– Oskar har kommit rätt så sent, och inte varit så stor i kroppen. Men den här sommaren har han verkligen blommat ut i simningen, och nu simmar han också på heltid, tre pass om dagen. Han stora styrka är tävlingspsyket, att han sänkt sitt personbästa med två sekunder är ju något helt enormt. Det som behövdes var tydligen att han ställdes mot de bästa i Sverige.

Även klubbkompisen Emil Hassling, född 2000, gick starkt. Guld blev det i medley, både på distansen 100 meter och på 200 meter. På 200 meter stannade klockan efter 1.59,55, den bästa svenska tiden någonsin för åldersklassen 17/18 år. Dessutom blev det ett silver i medleyns 400-metersdistans.

Två brons kunde Linus Kahl, född 2001, ta med sig hem från JSM. Båda i medleyn, på 200 och 400 meter.

– Han går på precis samma tider som Emil gjorde på SM förra året, säger David Söderstjerna.

– Det är roligt att se att de har en parallell utveckling.

Linus Kahl är en relativt ny simmare i klubben berättar David Söderstjerna, som flyttat från Visby för att gå på riksidrottsgymnasium i Helsingborg.

Även i herrarnas lagkapper kunde Landskronasimmarna hävda sig. Det blev medaljer av skiftande valör i alla fem lagkapper de ställde upp i. David Söderstjerna tror att större tävlingssammanhang blir aktuellt för de tre medaljörerna inom kort.

– Målet för alla tre är helt klart en OS-plats. Om det blir 2020 eller 2024 återstår att se, för Oskar är 2020 realistiskt. Här närmast har alla tre chanser att komma med i landslagen till EM och NM, antingen på senior, eller på juniorsidan.

Bilden ovan: Även Emil Hassling var i god form och fick ställa sig överst på prispallen två gånger. Här har han sällskap av klubbkompisen Linus Kahl som fick två bronspengar med sig hem från JSM. Foto: David Söderstjerna

Den samlade medaljskörden från SM/JSM i Jönköping nyligen. Foto: David Söderstjerna