Citadellbadet laddar upp inför SM-veckan

Det är strilande höstregn när Henrik Anderberg visar upp det vinterstängda Citadellbadet för Papperstidningen. Men till sommaren blir det mer liv här, då Landskrona simsällskap arrangerar SM.

– 50 meter och åtta banor. Det blir lite mer vatten då, säger Henrik Anderberg och syftar på regnvattenpölarna som samlats på botten av den tomma bassängen.
Den är på grundaste stället 1,4 meter och på djupaste stället 2,10.
– Det är en erkänt snabb bassäng, säger Henrik Anderberg.
Han är verksamhetsansvarig för Citadellbadet. Undre vinterhalvåret när det är stängt, så jobbar han på Landskrona simsällskaps kansli och leder några simgrupper. Själv är han inte med i tävlingskommittén som har hand om arrangemanget under SM-veckan.
– Det är klubben i stort som har hand om det. När det är en sådan stor tävling som SM, så är det en SM-kommitté som driver det framåt.
Senaste gången klubben arrangerade SM var år 2006, och senaste stora tävlingen var ungdomsmästerskapet Sum-sim år 2012. Det krävs en del för sådana stora arrangemang, där det kan vara flera tusen personer på plats varje dag.
– Är det SM så är det 70-80 simklubbar som kommer. Då kan man räkna ut att det är ett antal simmare, föräldrar och ledare. Den biten med mat och boende, det är mycket jobb, säger Henrik Anderberg.
Till tävlingarna kommer två läktare att sättas upp, på både kort- och långsidan, så att det med den befintliga läktaren blir läktare på tre sidor. Dessutom måste både omklädningsrum, toaletter och mattält sättas upp.
– Alla sporter är lika viktiga, men simningen är nog den största sporten under SM-veckan på sommaren, säger Henrik Anderberg.