Existensgrupp ska hjälpa kyrkskadade

Det finns många som har negativa erfarenheter av religiösa samfund. En av dem är Anna-Carin Jansson Rapp från Röstånga. Nu startar hon en ”Existensgrupp för kyrkskadade” för att stötta andra.

Det var när hon såg ett avsnitt i SVT-serien ”När livet vänder”, där musikern Peter Hallström var med, som Anna-Carin Jansson Rapp fick en benämning för vad hon själv upplevt. Han pratade om att han var ”kyrkskadad” efter sin tid i Pingstkyrkan.
– En del mår ju bra av kyrkan, andra mår inte bra av kyrkan. Det är de som jag skulle vilja stötta, genom att få träffa andra som är kyrkskadade och prata om sina upplevelser, inte som samtalsterapi, utan samtal för att man inte ska känna sig ensam med sina upplevelser, säger hon om den Existensgrupp för kyrkskadade som hon nu startat.
Själv har hon erfarenheter från Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Svenska kyrkan, där hon jobbat som församlingspedagog.
– Det jag upplevde när jag växte upp var att det inte fanns utrymme för de egna tankarna. Det jag upplevt i kyrkor över huvudtaget är att man måste lyssna till auktoriteterna. Det handlar mer om auktoritära människor. Jag tror att det är viktigt med auktoriteter, att det finns en trygg ledare och så. Men det kan finnas auktoritära människor som vill styra över andra, det tror jag kan få utrymme i kyrkan. Det är hierarkiskt uppbyggt, så det får rum där.
– När jag växte upp i Pingstkyrkan så var det mycket det här med att man skrämde människor till att tro. Att skrämma människor är ett sätt att också få makt över människor. Att tänka som de säger. Jag tror att det är viktigt att tänka själv. Jag tycker att det är för lite utrymme för det, inte bara i kyrkan utan även i samhället.
Med sin Existensgrupp för kyrkskadade vill hon skapa ett utrymme och rum att träffas i för alla som har negativa upplevelser av kyrkan.
– När man upplever sig vara kyrkskadad, då har det blivit för lite utrymme för ens egna tankar, den egna tron. Man ska ju tro och tänka på ett visst sätt när man är inne i en kyrka. Det är min upplevelse, säger Anna-Carin Jansson Rapp.
Till den nystartade Existensgrupp för kyrkskadade är det tänkt att den intresserade anmäler sig för ett tillfälle åt gången.
– Man ska inte känna att det är något man måste fortsätta i, om man inte vill eller känner sig bunden på något sätt, säger Anna-Carin Jansson Rapp.
Finns det andra sådana här grupper för kyrkskadade, vad du vet?
– Nej jag har aldrig hört talas om det. Jag har längtat efter att hitta det själv, träffa andra som har upplevt liknande, utan att det ska vara terapi, bara man får träffas och prata.
Mer info: www.urbra.se

Bildtext:
Anna-Carin Jansson Rapp beskriver sig som kyrkskadad. Nu vill hon hjälpa andra med samtal och möten i en existensgrupp.