Fröfabriken har blivit fabrik för produktfoton

Rebel Packshots vill ta rygg på e-handelns behov av produktbilder

Vi köper allt mer varor på nätet, och då vill vi se en bild innan vi köper. I Fröfabriken vid Österleden finns nu en högteknologisk ”fotofabrik” som ska leverera snabba och billiga bilder med hög kvalitet på den marknaden.

Anna Kallberg och Anders Arndorff heter paret bakom produktfotoföretaget Rebel Packshots som sedan den 1 oktober finns i betongekande, men ändamålsenliga lokaler på Landskronas kreativa center Fröfabriken vid Österleden. Anna Kallberg har en lång yrkesbana som fotograf. Anders Arndorff har en helt annan ingång i produktfotobranschen.
– Jag jobbar sedan många år med skyltdockor, mitt företag säljer till stora kunder som Åhléns, BikBok, MQ och Carlings, berättar han.
– Det har gjort att jag länge funderat på den här utvecklingen att vi köper mer och mer på nätet. Vi livnär oss främst på att det öppnas nya klädbutiker, men nu flyttas mer och mer av klädhandeln över på nätet, och så behövs det bilder. Samtidigt ville jag bredda mig. Med den här utrustningen så kan vi ta produktbilder för vem som helst, inte bara för modebranschen.

Anders Arndorff demonstrerar utrustningen med hjälp av en BoIS-halsduk. Sedan den 1 oktober är han och Anna Kallberg landskroniter, åtminstone under arbetstid. Det var då Rebel Packshots flyttade in i Fröfabriken.

Utrustningen som Anders Arndorff talar om står längre bort i rummet och ser närmast ut som något slags högteknologisk skärmtak på kraftiga ben i metallplåt. Under taket sitter fyra stycken avancerade LED-lampor som tillsammans med belysning i bordsytan ger ljus från alla håll. Man får titta noga innan man upptäcker något som liknar en kamera, endast ett utstickande bländskydd avslöjar att det sitter en kamera inne i plåtbalkarna. Det är inte ens i närheten av traditionell utrustning för studiofoto: blixtar, softbox och en systemkamera på stativ.
Anna Kallberg demonstrerar. En röd handväska i läder hamnar på bordet som är belyst underifrån. Med en app i sin Ipad kan hon ändra ljusstyrka och riktning på ljuset, bara genom att dra med fingret över bilden i sin Ipad. Den visar kamerans bild i realtid. Själva bilden tas också den genom ett tryck på Ipaden. Är man nöjd med inställningarna kan man spara dem, precis som de är, i utrustningens minne och använda för andra föremål.
– Jag har gjort rätt mycket traditionellt produktfoto, men detta är något helt annat, säger Anna Kallberg.
– Det är långtifrån någon kreativ verksamhet, men det går fort, det är enkelt och framför allt blir det väldigt bra. Det går inte åt någon tid att ta fram blixtar och flytta runt för att få rätt ljus.

Olika föremål har olika egenskaper, också när det gäller avfotografering. Den här röda handväskan i läder ger tydliga kanter och den automatiska friläggningen blir bra från början. Svårast att fotografera är föremål av glas, berättar Anna Kallberg.

Men det som händer med bilderna efter de tagits kanske är lika viktigt som det förenklade sättet att ta dem. Bilderna på produkterna friläggs nämligen automatiskt av utrustningens programvara. Friläggning av bilder är när man digitalt ”klipper ut” dem från bakgrunden, så att de fritt kan placeras på en annan bakgrund. Tänk exempelvis annonssidor med massor med skor eller livsmedelsartiklar. När friläggning görs i bildbehandlingsprogram som Photoshop kan det ofta vara ett pilligt och tidsödande arbete.
– Nu slipper vi skicka vidare bilderna för friläggning, till Indien till exempel, som många gör. Vi får kontroll över hela processen och kan se till att kunden får hög kvalitet i bilderna, säger Anders Arndorff och lägger upp en BoIS-halsduk på ljusbordet för att demonstrera.
Som Limhamnsbo kanske man hade väntat sig en MFF-halsduk, men Anders Arndorff ger gärna Landskrona den lilla hedersbetygelsen.
– Vi fick tipset om den här lokalen av bekanta på reklambyrån Moob som sitter här bredvid. Och jag får säga att det fungerat väldigt smidigt. Och så är det kul att sitta här på Fröfabriken, där det är fullt med kreativa människor som man kan luncha med. Annars är det lätt hänt att det blir mycket ensamarbete i vår bransch.

Bilden ovan: Med en specialtillverkad skyltdocka blir slutresultatet ett plagg som svävar i luften. Skyltdockans ben är gjorda så att de automatiskt försvinner från bilden.