I nya hallen kan Kronan prestera på topp

I oktober drog volleybollsäsongen igång. Kronans VBK:s damlag har medvind i division 2 södra. I det har deras nya hemmaplan, Borstahusens idrottshall, spelat stor roll.

– Det märks på utvecklingen i laget, tycker jag. Vi har ett väldigt ungt damlag, men det har hänt jättemycket bara på de här månaderna sedan vi kom hit. Vi har än så länge inte varit i närheten av att vara hotade, säger Marie Saxne, ungdomsansvarig och huvudtränare i Kronan VBK.
Tidigare spelade damlaget sina matcher i Semmehallen men tränade på Dammhagsskolan. Sedan den 1 oktober håller till klubben i nybyggda Borstahusens Idrottshall.
– Det betyder jättemycket. Damlaget, framför allt, får träna i sin hemmahall, vilket är väldigt viktigt i volleyboll. Volleyboll handlar mycket om hur bollen rör sig i luften i hallen. Får man inte träna i sin hemmahall, så har man aldrig fördel av hemmahall, säger Marie Saxne.
– Framförallt är det vid serve som bollen rör sig annorlunda. Om du träffar bollen så att det inte blir skruv alls på bollen, så blir det en så kallad svävserve. Det bygger lite på hur luftströmmarna är. Den ligger ju stilla i luften. I vissa hallar är det luftströmmar så bollen går upp och ner. Man kan träna in en serve som är svår för motståndaren att ta, eftersom de inte är vana vid våra luftströmmar, säger Marie Saxne.
Målet för denna säsong är glasklart.
– Vi ska upp i ettan. Vi ska vinna serien. Det är vad som krävs för att gå upp, säger Marie Saxne.

Marie Saxne, tränare i Kronans VBK.

Kronan har cirka 70 aktiva medlemmar, från sex år och uppåt, de flesta tjejer.
– Det finns sporter som konkurrerar om killarna i Landskrona. De killar som är sportintresserade hittar annat helt enkelt. Det är inte riktigt ”häftigt” med volleyboll om man är kille. Förrän de har provat. Vi har till exempel en kille som är född -05, han har alltid spelat med tjejer. Han har fattat att det är skithäftigt, säger Marie Saxne.
Sedan någon vecka har klubben en liten pojkgrupp i träning, men det lär nog dröja en del år innan Kronan VBK kan ha ett herrlag i seriespel. Tendensen med få killar finns även på riksplanet, menar Marie Saxne.
– Det är en ganska tuff fysisk sport, men historiskt sett är det en liten sport i Sverige. Den hade en topp i slutet av 80-talet och början av 90-talet, när herrlandslaget gick bra. Därefter har det varit en jättedipp, fram till för cirka tio år sedan. Då började man snegla lite på Holland och Danmark och upptäckte konceptet Kidsvolley. Det innebär egentligen att man stegrar upp svårighetsgraden och kan börja mycket tidigare. Volleyboll är en otroligt tekniskt svår sport. Förr kunde man inte börja spela som sju-, åttaåring för det var för svårt. Då har ju de andra sporterna som fotboll, hockey och innebandy redan fångat alla som är bolltalanger, säger Marie Saxne.
Marie Saxne startade en Kidsvolley-grupp redan 2008. Därifrån finns det ett par tjejer som idag spelar i Kronans A-lag. En av dem är passaren och spelfördelaren Moa Mellblom. När hon började var hon sju år gammal.
– Mina föräldrar spelade. Sedan jag provade, så har jag fortsatt hela tiden. Det är roligt med kompisar och att tävla, säger Moa Mellblom, som för övrigt var en av LISA:s ungdomsstipendiater på Landskronagalan 2017.
Hon spelar i A-laget, liksom kompisen Ebba Norstedt som började spela samtidigt som henne.
– Mina föräldrar spelade i Korpen och jag har alltid kollat in deras träningar.
Den nya hallen gör också att klubben kan arrangera ungdomstävlingar, eftersom banorna är i rätt storlek. Härnäst väntar SM-kval för U18 den 16 december i Borstahusens idrottshall.

Ebba Norstedt och Moa Mellblom spelar båda i Kronans A-lag.