Ledare från Röstånga prisad på Fotbollsgalan

På måndagen hölls Fotbollsgalan i Stockholm. Då fick Daniel Unnerbäck från Röstånga IS, ta emot pris som 2017 års fotbollsförälder, som en av elva ledare i Sverige.

Papperstidningen får tag i Daniel Unnerbäck på tåget från Stockholm, dagen efter Fotbollsgalan.
– Det var både mäktigt och hedrande, man kände sig utvald. Det var häftigt. Det var en heldag, bland annat två timmar inspiration med domaren Mohammed Al-Hakim, Lisa Ek, Tommy Söderberg och Kennet Andersson. Att prata ideellt engagemang med dem var fantastiskt.
Du har vetat om att du skulle få priset i ett par veckor, men du har haft svårt att prata om det, skriver du på facebook. Varför?
– Varför uppmärksammas jag? Det blir ju lätt så. Ideellt engagemang finns överallt, så många eldsjälar inom alla idrotter och alla föreningar som kanske gör ännu mer än jag. Varför ska just jag uppmärksammas? Det blir lite klurigt. Men när jag sedan var där så var det häftigt att sitta och prata. De var ju i samma situation.
Vad innebär det att vara en bra fotbollsförälder?
– Det är inte bara tiden, det är själva inställningen till i detta fallet idrott, att man har ett bra sätt att se individerna framför sig själv. Man gör det ju också för sig själv, man har så mycket ut av det. Det gäller att se individens utveckling. Man måste se det hela långsiktigt, inte till den enskilda matchen eller prestationen, utan hur det går för laget. Trivs alla och har det roligt?
– Matcher är också träning. Vårt yttersta mål är att så många som möjligt får spela så länge som möjligt Jag ser det som ett misslyckande varje gång någon slutar och inte går vidare till något annat. Folkhälsan är så viktig.
Du la upp en selfie med VM-playoffhjälten Andreas Granqvist, som belönades med Guldbollen på galan. Vad sa du till honom när du träffade honom?
– Jag sa att det var ett klockrent pris för honom. Egentligen tyckte jag nog Emil Forsberg skulle haft det. Granqvist har varit med och lyft landslaget, men samtidigt har Forsberg gjort en helt fantastisk säsong i Bundesliga.

Bildtext:
Daniel Unnerbäck bodde på samma hotell som Andreas Granqvist i samband med Fotbollsgalan som de båda var på. ”Han satt i foajén och firade och jag gick fram och grattade honom”. Foto: Privat.