Lekfullt, biologiskt och blandat på konsthallen

Det är två nära knutna bildvärldar som nu möts på Landskrona konsthall, när konstnärsparet Erik Hårdstedt och Sandra Magnusson för först gången ställer ut tillsammans. Erik Hårdstedt visar sitt mentala bildflöde i akvarellmålningar i jätteformat, Sandra Magnusson sina virkade verk som vänder ut och in på människor, djur och annat i naturen. Lekfullheten är gemensam.

Tänker du skirt och småskaligt, med motiv som skärgårdslandskap och blomsterstilleben när du hör akvarell? Glöm det när det gäller Erik Hårdstedt. På en vägg hänger en flera meter bred målning av ett rymdskepp av lego. När man går närmare syns det att det inte är ett tryck, utan just akvarellteknik som fångar färgtoner och ljusblänket i plasten.
– Charlie är legotokig just nu, och vi bygger mycket tillsammans, säger Erik Hårdstedt och syftar på sonen som leker på en filt lite längre bort i konsthallen.
– Jag utgår mycket från det som finns runt omkring mig, vardagliga föremål och sådant som egentligen är skräp som jag sparat. Jag fotograferar mycket, men samplar också bilder omkring mig, det kan vara sånt som ett kastat godispapper.
I bilderna är det en blandning av renässanskonst, reklambilder, leksaker, elektronikkomponenter, villan i Uddebo utanför Borås och populärkulturella ikoner som Elvis, gamla hårdrockshjältar och Arnold Schwarzenegger som Terminator.
– När jag målar handlar det mycket om mitt tankeflöde, ett psykologiskt tillstånd, säger Erik Hårdstedt.

Lego syns både här och var i Erik Hårdstedts målningar. Det beror på att sonen Charlie nu har en ”legotokig” period förklarar han.

I flera av målningarna syns gatuscener eller landskap. Men inte från Sverige, utan från Indien, där Erik Hårdstedt och Sandra Magnusson rest mycket.
– Det var på en resa i Indien som jag började med virkningen, berättar Sandra Magnusson, när Charlie låg i magen.
– När man är gravid så blir det stort fokus inåt, på den egna kroppen, och jag gjorde en hel utställning om befruktning och livet.
På en vägg syns en virkad genomskärning av en gravid kvinna, flera meter lång. På andra håll i konsthallen finns en åttaarmad bläckfisk, en flamingo, också den genomskuren, en stubbe med hjärta och det uråldriga leddjuret dolksvans.
– Gissa vad det här är, säger Sandra Magnusson och håller upp ett handbollsstort klot med små utskott.
– Det är ett HIV-virus. Jag är intresserad av det som överlever, som inte förändras. Som virus och mossor och dolksvansen som sett likadan ut i miljoner år.

Ett HIV-virus. Virkat och i jätteformat. Sandra Magnusson berättar att hon är intresserad av virus, mossor och annat biologiskt liv som kan överleva det mesta.

– Jag är imponerad av Sandra som kan virka nästan överallt, samtidigt som hon gör annat, säger Erik Hårdstedt.
– Det kan jag inte göra, när man målar akvarell så går det inte göra om, så det är full fokus hela tiden. Men jag gillar det omedelbara, att målandet går relativt fort och att man måste fokusera som bara den. Istället får man planera målningen mycket.

Utställningen med Erik Hårdstedt och Sandra Magnusson visas på Landskrona konsthall till och med den 17 december. Vernissage är det imorgon, lördag 4 november, klockan 13–17. Invigning klockan 14 med konstnärerna i samtal med Mia Widell, ordförande Landskrona konstförening.