Micke Japp spelar Jupp i Röstånga

Nya bandet ”Micke Japp” släpper nästa år en platta med försvenskade covers av den excentriske engelske pubrockaren Mickey Jupp. På lördag har de sin premiärspelning i Röstånga.

– Jag har älskat honom sedan 1970, då han släppte andra albumet med en grupp som hette Legend. Det sålde nästan ingenting när den kom, men den blev väldigt inflytelserik. Medlemmarna i Dr Feelgood till exempel, det mest kända pubrockbandet, avgudade honom, säger Mats Zetterberg, sångare i Micke Japp, med ett förflutet i bland annat new wave/punkbandet Fiendens Musik.
– Han var flera år före sin tid med det som sedan kom att kallas pubrock, som var väldigt inne runt 74-76. Det banade väg för punken. Det var en reaktion mot den här dinosaurierocken, de stora arenorna.
Det är många musiker och låtskrivare som sett upp till Mickey Jupps musik, men han har själv på olika sätt sabbat hela sin karriär, berättar Mats Zetterberg.
– 1978 hade hans skivbolag bokat in honom på en 30 dagar lång USA-turné. Men dagen innan ringer Mickey Jupp sitt skivbolag och säger: ”Det här går inte. Jag är flygrädd. Det vet ni mycket väl!”, säger Mats Zetterberg.
Den flygrädslan, som sången ”You’ll never get me up in one of those” handlar om, tycks egentligen bara vara en ursäkt för artisten att slippa göra något som han inte vill, berättar Mats Zetterberg.
För ett par år sedan kom det en biografi om Mickey Jupp, ”Hole in my pocket” av Mike Wade.
Den kommenterade Mickey Jupp själv så småningom på Facebook: ”Jag har nu äntligen läst boken om mig själv. Jag får härmed be alla jag har sårat under årens lopp om ursäkt. And now fuck off!”
– Han tycker om att skriva låtar, men hatar att repetera och spela live och hatar att spela in skivor, säger Mats Zetterberg.
Inte så bra kombo kanske om man ska syssla med musik?
– Nej, men han är ett sådant geni att allt är honom tillåtet.
Har du träffat honom själv?
– En enda gång faktiskt. Han skulle spela i Lund 1983. Men jag var tvungen att åka till Stockholm på en skivmässa. Jag sålde skivor på den tiden. Jag var så ledsen att jag skulle missa konserten. Men på något rastställe i Småland där jag stannade och fikade, där stod Mickey Jupp i kö. Jag hälsade på honom och han var väldigt förvånad över att någon i Sverige kunde känna igen honom, säger Mats Zetterberg.

I loggan kan man skymta småbilder av Mickey Jupp (insprängda i bokstäverna) tagna på den avbrutna konserten Pub Sparta, Lund 1983. Småbilderna av Mickey Jupp, foto: Hans Aarenstrup.

Även om Mats Zetterberg missade Mickey Jupps konsert i Lund, en konsert som artisten för övrigt avbröt redan efter fyra låtar på grund av förkylning, så får han snart en ny chans.
– Han är 73 år nu och bor i en liten by i norra England som heter Boot. Där är det fem bofasta, men de har två pubar. På den närmsta puben så gör han två konserter om året. Jag ska dit nu i mars.
Mickey Jupp har skrivit 400 låtar. Cirka 200 låtar har spelats in av andra artister, men detta är första gången som någon spelar in ett helt album med hans låtar.
– Jag har lite mejlkontakt med honom. Han tycker att det är jätteroligt att vi gör ett helt album med hans låtar på svenska. Albumet kommer tidigast i augusti.
Efter Micke Japps premiärkonsert i Röstånga så väntar Kulturkrogen i Lund lördagen den 24 februari, och Jannis pizzeria i Ljungbyhed lördagen den 24 mars.

Bildtext, stora bilden ovan:

Pubrockbandet Micke Japp från huvudsakligen Ljungbyhed. Från vänster Tommy ”Toddy Boy” Nilsson, bas, Ulf Algotsson, gitarr, Björn ”Rövarpappa” Franzén, trummor, Mats Zetterberg, sång/texter och Jan ”Nisse” Nilsson, gitarr. Keyboardisten Sven Bornemark från Landskrona ej med på bilden. Foto: Nils Pihl.

 

FAKTA:
100 % Röstånga på Röstångagården lördagen den 2 december, insläpp klockan 18.30 med start strax därefter.
Kvällen bjuder på framträdanden av Micke Japp (pubrock), Spökstad (akustisk poppunkduo), Husbandet med gäster, New Dime Collectors (rock) och The Local Eedjits (irländsk folkmusik).
Konferencier är Sara Frostberg Lowery.
Entrén kostar 100 kronor för de över 18 år, 50 kronor för de som är 15-18 år medan det är gratis för barn under 15 år. Det går att köpa biljett on-line på www.nortic.se/tickets/show/50177 eller betala kontant eller med Swish på plats. Endast 80 biljetter säljs on-line.
Det är elfte året i rad som KF Akustik arrangerar 100% RÖSTÅNGA.
Samma dag är det julskyltning i byn arrangerad av Röstånga Turist och Hembygdsförening.