Selmas resebilder och mer när författaren firas

Att nobelprisförfattaren Selma Lagerlöf under 12 år bodde och verkade i Landskrona har väl knappast gått någon Landskronabo förbi. Söndagen den 19 november öppnar en ny utställning på Landskrona museum som kretsar kring författaren.
Det är dock inte hennes tid som lärarinna i Landskrona som är i fokus. I utställningen ”Två ensamma fruntimmer på resa – bilder ur Selma Lagerlöfs och Sofie Elkans album” så visas just resebilder som Selma Lagerlöf tagit. Förutom författare var Selma Lagerlöf en entusiastisk fotograf i en tid då detta ännu var ovanligt. Bland annat dokumenterade hon de resor hon gjorde med mer världsvana vännen Sofie Elkan. Det är sådana bilder som visas på utställningen, dels från första gemensamma resan, en bildningsresa till Italien som Selma Lagerlöf gjorde när hon var 37 år gammal. Men även bilder från senare resor som gick till Orienten, Wales, Balkan, England, Tyskland och Belgien. Fotografierna, tillsammans med vykort de köpte under sina resor, kommer från Mårbackas arkiv. Textinslagen på utställningen kommer från Selma Lagerlöf-experten Lena Carlssons böcker, samt från utdrag från Selmas brev och vykort.

Under hösten blir det också flera evenemang kring författaren. Fredagen den 24 november bjuder Landskrona museum och Selma Lagerlöf-sällskapet in till föredrag under titeln ”Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sofie Elkan – två ensamma fruntimmer på resa med kamera”. Mellan klockan 9 och klockan 15 talar Kristina Kappelin, Björn Söderbäck, Fredric Bedoire, Bengt Berg, Eva Helen Ulvros, Lena Carlsson och Annelie Oxenstierna. Det är fri entré men föranmälan krävs.
Den som inte kan få nog av Selma Lagerlöf kan bege sig till museet dagen därpå, lördagen den 25 november. Med start 9.30 visas Selma Lagerlöfs Köpenhamn med en stadsvandring genom ett bildspel. Den som vill kan sedan följa med till Köpenhamn och besöka platserna på riktigt. Deltagare står själva för resekostnader, föranmälan krävs. Mer info på www.landskrona.se/museum.

Bilden ovan: En kanske mindre känd sida hos författaren Selma Lagerlöf är att hon var en entusiastisk fotograf. Bland annat dokumenterade hon sina och vännen Sofie Elkans resor. Här är det Sofie Elakan som blickar ut från en balkong i Jerusalem i mars år 1900. Foto: Selma Lagerlöf