Torbjörn kom på tredje plats

Kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L) har varit tydlig med sina ambitioner att försöka ta en riksdagsplats vid valet 2018. När Liberalerna nyligen höll nomineringsmöte, så valdes han till tredje plats på partiets valsedel för Skåne läns västra valkrets.

Vald till att toppa den blev Landskronas starke man, Torkild Strandberg, tvåa blev Tina Acketoft från Höganäs och trea alltså Torbjörn Ekelund.

– Detta är den logiska placeringen. Hoppas på något bättre gör man alltid, så fungerar man. Jag måste ändå säga att det är väldigt hedrande. Jag tillhör en liten förening (Svalövsliberalerna, red. anm.) och vid nomineringen så har man rösträtt utifrån hur många medlemmar föreningen har.
– Landskrona och Helsingborg är därför mycket starkare än Svalöv. För att komma på tredje plats måste man få mycket röster från Landskrona och Helsingborg. Det känns jättehedrande att det syns och märks även i de föreningarna vad man gör och jobbar med. Nu får vi se hur det går i själva valet, säger Torbjörn Ekelund.
Helt kört för riksdagsambitionerna är det dock inte.
Vid de tre senaste valen har Torkild Strandberg avstått sin riksdagsplats till förmån för Landskronapolitiken. Skulle det bli så även i nästa års val, skulle tvåan, vilket i nuläget är Tina Acketoft, ta hans plats. År 2019 är det val till EU-parlamentet.
– Det är inte helt osannolikt att Tina kandiderar till EU-parlamentet igen, då tror jag hon står sig ganska starkt i konkurrensen. Nästa gång så kanske hon snubblar in i EU-parlamentet och då snubblar jag in i riksdagen. Som man säger i svensk översättning: ”Det är inte över förrän den tjocka tanten sjunger.”
På liberalernas riksdagslista för Skåne läns västra valkrets hittas även fler liberaler från Svalöv: Elisabeth Andersson på plats 12 och Tom Jensen på plats 18.

 

Bildtext:
Liberalernas partiledare Jan Björklund och Torbjörn Ekelund vid Liberalernas landsmöte nyligen.