Vilket är Landskronas fulaste hus? Du avgör

Att Landskrona är en vacker stad skulle nog de flesta skriva under på, både invånare och de som är här på tillfälligt besök. Läget vid havet, en badstrand i city och den gröna lunga som Citadellområdet och de många koloniområdena utgör, talar för det. Likaså att Landskrona inte drabbades särskilt hårt av 60- och 70-talens rivningsvåg, som ofta drog med sig hela kvarter av gamla kulturbyggnader, och ersatte med hus som snällast kan beskrivas som kostnadseffektiva.

Men, även solen har sina fläckar. Naturligtvis finns det även i Landskrona byggnader som är mindre lyckade ur estetisk synpunkt, eller fula som vi säger på ren svenska. Men vilken är fulast? Det lämnar Papperstidningen till dig som läsare att avgöra. Redaktionen har på helt eget bevåg valt ut tio kandidater till den mindre smickrande titeln ”Landskronas fulaste hus”. Läs nedan hur du gör för att rösta.

Varför rösta fram fulaste hus undrar du kanske? Mest av allt är det på skoj. Men det är också så att det just nu byggs väldigt mycket i Landskrona. I det läget kanske det inte skadar att titta tillbaka på det som varit, och då inte bara framgångarna.

Har vi missat någon solklar kandidat? Eller har vi valt någon kandidat som definitivt inte platsar i omröstningen? Gör din röst hörd på vår Facebooksida eller mejla till redaktionen@papperstidningen.se

PS. Jodå, det kommer bli en omröstning om ”Vackraste hus” också.
RÖSTAR GÖR DU HÄR

Var? Drottninggatan/Stadshuskajen
Vad? Ett riktigt maktbyggnad från 1976 signerad Inge Stoltz och Sten Samuelsson. Y-formade pelare och guldblänkande fasadbeklädnad sänder tydliga signaler. Minst lika tydligt är att detta är en byggnad från 70-talet. För tydligt? Rent av fulast i Landskrona? Du avgör.
2. Suprahuset/Yarahuset
Var? Prästgatan/Storgatan
Vad? Inte långt från Stadshuset ligger huset som fått namn efter det företag som haft kontor där: Suprahuset, senare Yarahuset. Nu lämnar Yara lokalerna där, men frågan är om huset byter namn i folkmun? I varje fall en tung kub i brunt tegel, bländskydden på västfasaden höjer inte estetiken. Men är det fult nog? Du avgör.
3. Polishuset
Var? Rådhusgatan
Vad? Om man talar om slutna fasader så är det inte mycket som slår Landskronas polishus från 1974 på fingrarna. ”Fort Apache”-vibbarna kanske fungerade när det byggdes, men frågan är om dagens Facebookande polismyndighet vill förknippas med denna moderna innerstadsfästning? Eller smälter dess vitputsade tegelfasad ändå in? Du avgör.
4. Townhouse
Var? Gamla kyrkogatan
Vad? Kanske Landskronas mest kontroversiella byggnad. Många tycker att det minimalistiska, fem meter smala huset som är inklämt mellan den äldre bebyggelsen är smått genialt. Byggt 2008, ritat av arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson. År 2010 nominerades det till den prestigefyllda arkitekturutmärkelsen Kasper Sahlin-priset. Andra menar att huset är ett oförlåtligt stilbrott i den äldre bebyggelsen och en otjänst inte bara mot grannarna, utan hela staden. Vilket stämmer? Du avgör.
5. Kvarteret Falken
Var? Storgatan/Stora Strandgatan/Kungsgatan
Vad? I slutet av 60-talet revs de äldre nedgångna gathusen i Kvarteret Falken, nära Skeppsbron. 1970 började bygget av det kvarter med kringbyggd innergård som står där idag. Genom åren har det genomgått en del förändringar, 2008 blev till exempel de bruna fasaderna vita. Men frågan är om det har hjälpt? En sak är säker: man måste gilla vitlackerad plåt för att gilla Falken. Fult nog? Du avgör.
6. Ljusglimten/Gamla Thornfabriken
Var? Industrigatan
Vad? Ok, industrifastigheter är inte byggda för att i första hand vara vackra. Men frågan är om plåtlimpan, som nu innehåller stadens tvätteri och som ska bli elbilsfabrik, inte är över gränsen? Det är trots allt något av det första Ven-turisterna ser av Landskrona. Eller är det orimliga krav på en industribyggnad? Du avgör.

7. Falks hörna
Var? Östergatan/Järnvägsgatan
Vad? En gång låg här ingången till ”Gröna lund”, Landskronas egen tolkning av Tivoli i Köpenhamn. 1903 försvann de sista delarna av nöjesanläggningen som i sin glans dagar både hade kägelbana, karuseller, cirkus med mera. Sedan dess har flera hus både byggts och rivits på platsen. Men frågan är om det som står där idag gör någon glad? Gulbrunt tegel och fönster på rad i plåtram är rätt långt från lusthus och karuseller. Men är det tråkigt nog? Du avgör.
8. Domus parkering
Var? Järnvägsgatan/Stora Norregatan
Vad? En gång i tiden hade bilen företräde precis överallt, och att riva i stadskärnan för att göra plats för parkeringsgarage var en självklarhet. Men att låta de där bilarna liksom sväva över stans mest trafikerade affärsgata? Helt klart tänkte man annorlunda då, men tänkte man helt tokigt? Du avgör.

9. Koppargården/Silvergården
Var? Karlslund/Norrestad
Vad? Vi vet, det är sällan det skrivs något positivt om Landskronas mest utpräglade miljonprogramsområden. Något som många boende där upplever som orättvist. Men man kan ändå ha synpunkter på arkitekturen, och klart är att byggekonomi vägt betydligt tyngre än estetik när områdena byggdes på 60- och 70-talen. Å andra sidan – här finns gott om grönytor. Fult nog? Du avgör.
10. Äpplegatorna
Var? Segergatan
Vad? ”Lådarkitektur” sade man föraktfullt redan på 1930-talet när modernismen gjorde sitt genombrott inom arkitekturen. Villorna i områdena Astrakangården, Aromagården och Amorosagården, som syns väl från Hälsingborgsvägen, är onekligen lådformade. Men är de en lyckad sentida tolkning av funktionalismens ideal, eller är det helt enkelt bara tråkigt fyrkantiga? Du avgör.

RÖSTAR GÖR DU HÄR