C hoppas på skateparkspengar utifrån

Centerpartiet vill avsätta sammanlagt 700 000 kronor för att bygga en skatepark i Svalöv och en lite mindre i Teckomatorp. Det framkom av partiets skuggbudget när kommunfullmäktige klubbade budgeten i måndags.

I vanlig ordning har Centerpartiet tagit fram en alternativ budget till den styrande koalitionens budget. Centerpartiet vill avsätta 500 000 kronor för en större skatepark i Svalöv och 200 000 kronor för en mindre i Teckomatorp. En skatepark i basutförande på 450 kvadratmeter skulle dock gå på mellan 2,5 och 3 miljoner kronor, enligt en kommunal utredning som var klar i början av november.
– Tanken är att man ska söka pengar. Boverket, Allmänna Arvsfonden, Sparbanksstiftelsen Färs- och Frosta till exempel. Det finns externa medel att söka, men det bygger på att det finns kommunal medfinansiering. Det är den vi redovisar här, säger Centerpartiets gruppledare Fredrik Jönsson.
– När vi pratat med andra kommuner så har vi förstått att det finns ganska mycket andra bidrag att söka, speciellt om man har en förening med sig i det arbetet. Då går det att få till exempel Leader-pengar, som en del i landsbygdsutveckling. Vi är beredda att gå in med kommunala medel som en del i projektet.
I utredningen som gjorts så föreslås placeringar av skatepark i både Svalöv och Teckomatorp. Centerpartiet vill ha en större i Svalöv och en mindre i Teckomatorp.
– Svalöv har fem stycken skolor, så kom vi fram till att det ska vara en större anläggning i Svalöv och en lite mindre i Teckomatorp, för att där bara finns en skola.
Pengarna till skateparker ligger år 2019 respektive 2021 i Centerpartiets skuggbudget.
– 2019 är året efter valet. Skateparken i Svalöv kommer direkt med i valrörelsen och i framtida förhandlingsläge.
– När det gäller Teckomatorp, så markerar vi att förslaget som kom i utredningen är bra och att vi ser Teckomatorp och vill ha en skatepark i Teckomatorp. Men det blir ju såklart en förhandling efter valet om exakt vilket år den hamnar där. Men vi har som ambition att skatepark ska finnas i Svalöv och Teckomatorp.
Den styrande koalitionen (S,M och L) har inte avsatt pengar för en skatepark i sin budget, som var den budget som fullmäktige antog i måndags.
Att som oppositionspartiet Centerpartiet föreslår i sin skuggbudget, att lägga undan pengar för skatepark, men med behov av tillskott av externa pengar, är ingen bra lösning, tycker Torbjörn Ekelund(L), kommunalråd och bildningsnämndens ordförande.
– Det brukar vara väldigt begåvat att ha intäkterna klara innan man lovar något. Intäkterna måste skapas innan man har kostnader. Detta eftersom folk får förväntningar när man lägger något sådant i en budget. Om man skapar förväntningar i en budget, så gäller det att infria dem också. Och det gör man genom att lägga en budget som täcker. Får man sedan medfinansiering så blir det grädde på moset. Tänk om man inte får medfinansiering, om regelverket skulle ändras. Vad säger man då till alla de som står med brädor och vill åka? Det bidde en tummetott.
– Går man ut med en förväntning så måste man vara säker på att kunna infria. Nu vill Centern bygga en förväntning så att de får en valsedel i kuvertet i september, men man måste vara säker på att man kan ta ansvar när man väl sitter där.
– Att hela tiden lova saker utan att vara säker på att kunna hålla det, finns det ett ord för: populism. Jag tycker att det är bättre att kunna lita på vad en politiker säger. Det tycker jag är viktigare än att lova vitt och brett.