Fyra sätt att hitta julstämningen

I söndags var det första advent – nu börjar nedräkningen till årets stora högtid. Varje vecka fram till jul bjuder Papperstidningen på en sammanställning av olika julanknutna evenemang i Landskronatrakten fram till nästa tidningsutgivning kommande onsdag.

Juliga jazztoner med Mathias Landæus trio
Jazz kanske inte är den musikgenre som främst förknippas med julen. Men när Mathias Landæus trio kommer till teaterkaféet på Landskrona teater idag, onsdagen den 6 december, så är det precis vad som bjuds. Med start klockan 19 blir det kända svenska julvisor på trions eget vis. Trion består av Mathias Landaeus själv på piano, Johnny Åman som spelar bas och Cornelia Nilsson som spelar trummor. Biljetter kostar 110 kronor för ordinarie, 50 kronor för de upp till 26 år. De köps via tickster.com. Dörrarna öppnas vid 18 då det serveras soppa i kaféet.

Mathias Landæus trio kommer till teaterkaféet i kväll. Foto: Press

Konståkningsintresserade blir inte dragna vid näsan
Sagofiguren Pinocchio är en pojke av trä, vars näsa växer varje gång han ljuger. Den som hoppats på att GF Idrotts konståkningssektion även i år sätter upp en julshow behöver däremot inte stå med lång näsa. En sådan visas fredagen och lördagen den 8 och 9 december, där det är just sagan om Pinocchio som är tema. Fyra föreställningar blir det med ” Pinocchio on ice”, två på fredagsförmiddagen för skolklasser, samt två föreställningar för allmänheten klockan 18 på fredagen och klockan 17 på lördagen. Biljetter säljs på plats i ishallen och kostar 100 kronor för vuxen och 50 kronor för barn.

Jul för både stora och små på Kasernplan
”Barnens juldag” är namnet på handlarföreningen Landskronasamverkans evenemang på Kasernplan och Rådhustorget nu på lördag den 9 december. Mellan klockan 10 och 16 kan både de som är unga och de som är unga endast i sinnet ägna sig åt sådant som att dansa kring granen, träffa tomten, rida ponny, pyssla, titta på ovanliga fordon, grilla marshmallows, leka i (konstgjord) snö med mera. Det är fritt inträde till området, men vissa aktiviteter kostar.

Traditionell julmarknad vid ”Plorren”
En riktig gammaldags julmarknad utlovas nu på söndag den 10 december när det är dags för sådan på Kvarntorget, eller Plorren i folkmun. Mellan klockan 12 och 18 finns ett 20-tal försäljare och hantverkare på plats i traditionella marknadsbodar. Även Tomten, som har en häpnadsväckande simultankapacitet så här i december, är där för att ta emot julklappsönskningar från barn. Varm glögg eller kaffe, levande julsånger och en tur med hästskjuts är annat som står på programmet. Fri entré.

Bilden ovan: Åka hästskjuts är en av många saker på programmet när det är ”Barnens juldag” på Rådhustorget på lördag. Foto: Landskronasamverkan