Han vill filma sin barndom i Rävetofta

Regissören Ted Kjellsson har planer på att göra film av sin barndom i Rävetofta. Papperstidningen träffade den utflugne Svalövsbon som långfilmsdebuterar nästa höst.

Det är ingen slump att Ted Kjellsson dyker upp i en klargrön mössa med texten ”Rävetofta” efter orienteringsklubben. Han är på jakt efter retroattiraljer med lokalfärg.
– Det är ett drömprojekt, att göra en barndomsskildring innan man blir för gammal, så att det inte blir så jävla nostalgiskt, utan lite råare. Det kommer vara en fiktiv berättelse, men inspirerad av min egen barndom, säger Ted Kjellsson över en kaffe på Fridhems folkhögskola, där han inte bara pluggat utan också varit gästlärare.
– Jag vill hitta något i gränslandet mellan ”Stand by me” och ”Stranger things”. Jag tror det kan bli rätt coolt. Det är lite på tapeten nu, att blicka tillbaka framför allt mot 80-talet, det har blivit lite retrotufft. Men framför allt är det för att jag vill minnas.
Vad är det du vill minnas?
– Jag vill minnas min barndom, men för att det ska bli en riktigt intressant film så måste man hitta en fiktiv ingång i det. Jag kommer blanda in saker som min pappa berättat, från hans barndom. Det var så mysigt när han berättade hur de satt hos handlaren i Rävetofta och kollade på VM -58 och att de knappt såg vad som hände. Han berättade mysiga historier, men också otäcka historier, som när han gick skallgång med Rävetofta OK och hittade ett lik.
Ted Kjellsson är född i Kågeröd, men mellan cirka tre års ålder och 13 år växte han upp i Rävetofta, där familjen bodde strax intill farföräldrarnas gård. Livet på landet lade grunden till hans fantasi, berättar han.
– Jag plockade sten och slog ihjäl möss. Jag var en del av jordbruket en stund. Det är där jag lade grunden. Jag ritade mycket. Det var inte så att man kunde springa över till kompisar hela tiden. Klart vi hade kompisar där också, men det blev mycket att jag ritade och fantiserade och lekte med mina bröder, säger han.
När hans mamma och pappa skilde sig flyttade Ted med mamma till Svalöv. Men pappa bodde kvar i Rävetofta. Det var när Ted ”snodde” pappans VHS-kamera och Super 8-kamera som han hittade lusten att filma.
– Vi hade pappas hus där vi kunde filma. Det var fritt där. Ett stort hus med stor tomt där vi kunde göra våra första zombiefilmer, våra första filmer över huvud taget.
Med ”vi” syftar han på sin bröder och framför allt lillebrodern Simon. Som 19-åring frös Simon ihjäl i en olycka i Sälen.
– Det blev en stor omställning för mig. Då började jag inse att man lever bara en gång. Det finns inget att välja på. Vill jag nu filma så ska jag göra det. Annars har jag slösat bort mitt liv, säger Ted Kjellsson.

Viljan att göra film tog Ted Kjellsson, inte till Stockholm eller Köpenhamn, utan till Skellefteå. Här är han tillsammans med fotograf Petrus Sjövik under inspelningen av sin första långfilm, Alone In Space, som har premiär hösten 2018. Foto: Emil Nyström

På sin 40-årsdag i somras började Ted Kjellsson spela in sin allra första långfilm, ”Alone In Space”, som ska ha premiär hösten 2018. Vägen dit har gått bland annat via reklamfilmer åt stora namn som Toyota, Coca Cola och Adidas med tyska herrlandslaget i fotboll. Utflykten i reklamfilmsvärlden beskriver han som spännande och lärorik. Nästan ett måste för att kunna göra den typ av genrefilm han vill: sci-fi, fantasi och skräck med en krydda av det övernaturliga.
Långfilmen Alone in Space, som spelats in i Sveriges nordligaste studio i Sävast utanför Boden, beskriver han som ”Sveriges första riktiga sci-fi film, som inte är buskis”.
Filmiska förebilder har han, även om han inte apar efter dem. En är mexikanen Guillermo del Toro, bland annat känd för Hell Boy-filmerna, Barnhemmet och Pans labyrint. Otippat nämner han Hasse Alfredson som en annan favorit.
– Filmen som jag tycker är bäst, alla kategorier, är ”Den enfaldige mördaren”. Det är ganska långt från mig själv, samtidigt som det också är en inspiration till att göra min Rävetofta-film. Den har också lite övernaturligt, som änglarna på slutet. Det kanske räcker med en sån liten grej. Det är lite mer övernaturlig krydda i Pans labyrint. Jag älskar flickan som drömmer sig bort inuti Pans labyrint.
– Min ”Rävetofta-film” kommer troligtvis handla mycket om barn och deras tankar och fantasier. Man kanske gestaltar fantasierna någon gång i en nyckelscen i filmen.
– Rävetofta-grejen har blivit mer och mer aktuell efter att jag fått barn och börjat tänka på min egen barndom. Jag hade en väldigt bra barndom. Slår man ihop allt man varit med om, och överdriver något här och var så blir det väldigt roligt, intressant, spännande och sorgligt. Det mesta finns ju med i ett barns uppväxt.

 

Ted Kjellsson
Ålder: 40 år.
Bor: Skellefteå.
Bakgrund: Född i Kågeröd, uppvuxen i Rävetofta och Svalöv, där han gick på Månsaboskolan och Linåkerskolan innan han gick Estetiska programmet på Nicolaiskolan i Helsingborg. Han har fått sin filmutbildning på bland annat filmlinjen på Fridhems folkhögskola, Kalix Folkhögskola, Nordiska scenografiskolan och har gjort sina ”10 000 timmar i reklamfilmsbranschen”.
Gör: Filmregissör, känd bland annat för kultklassikern ”Tompta Gudh”, ”Alla bara försvinner” och superhjältefilmen ”Kapten Sverige”. Har även regisserat tv-serien ”Skrotarna” för Barnkanalen. Har i produktionsbolaget Salmonfox regisserat reklamfilmer åt bland annat Adidas, Disney och Coca Cola.
Aktuell: Långfilmsdebuterar nästa höst med ”Alone In Space”. Har också planer på en fiktiv film om uppväxten i Rävetofta.