Julstämning på torget när det var andra gången gillt för ny tradition

Förra året var det premiär för en ny tradition på Rådhustorget: adventskonsert. Evenemanget föll i god jord hos Landskronaborna, och i år upprepade arrangören Landskronasamverkan det hela under söndagskvällen.

Landskronasamverkan är en samarbetsorganisation mellan handel, näringsliv, fastighetsägare och kommunen. Mycket julig musik från den lilla scenen framför rådhuset så klart. För den musikaliska höjdpunkten får man nog säga att artisten Maia Hirasawa stod. På hennes repertoar stod både Joni Mitchell och mer traditionella julvisor. Kylan och kalla fingrar till trots träffade hon varje not både i sång och eget pianokomp.

Riktigt lika tonsäkra var inte barnen från Cityidrott som blivit finalister i tävlingen ”Skol-Idol” som Cityidrott ordnat under hösten. Men publiken verkade ändå förtjust efter att de räknat ned till den högtidliga tändningen av den stora granen på torget och sedan sjungit in julen med ”Julen är här”. En stråkkvartett från Malmö högskolas musikutbildning stod för Christmas carols i klassisk tappning.

Det var inte bara musik som det bjöds på under kvällen. Stadsdirektören Christian Alexandersson höll ett jultal och sist, men absolut inte minst, gick årets luciakandidater upp på scenen. Den lyckliga vinnaren i Papperstidningens Luciaomröstning heter Rosanna Kumerle, och när hon fick mikrofonen beskrev hon sig som ”chockad”. Hon passade också på att efterlysa den person som anonymt anmält henne till tävlingen – ännu en olöst gåta. Nu väntar bråda dagar för Luciakören som får sin final med luciakonserten i Sofia Albertina kyrka onsdagen den 13 december.

Bilden ovan: Rosanna Kumerle heter den lycklig vinnaren av Papperstidningens Lucia-omröstning. Hon sade sig vara glad, chockad och efterlyste dessutom vem som, anonymt, anmält henne till omröstningen.