Kommer du ihåg årets sportkarameller?

Den som ser tillbaka på det snart gångna året, kan säkert hitta både roliga och mindre upplyftande händelser i minnesbanken. Måhända kan de positiva minnena liknas vid godisbitar i en godispåse. En sådan som det är bra att ha till hands när det är mörkt ute, humöret faller och tomten redan varit på besök. Här är några godisbitar från den lokala sporten från året som gått.

En liten återblick måste såklart börja med Landskrona BoIS comeback till den svenska elitfotbollen igen. Vid det här laget lär det knappast ha gått någon förbi att klubben klarade avancemanget till Superettan. Och detta i säsongens absolut sista match den 4 november mot Karlskrona. Även om serieledningen hade krympt inför den sista matchen, så blev den dock inget nervpiller. Redan i den första minuten nickade skyttekungen Karim Sadat in 1-0 till BoIS. I den 31:a minuten sköt Edafe Egbedi in tvåan och saken var klar. En som var tvungen att följa matchen från åskådarplats var tränaren Agim Sopi. Att han är populär bland supportrarna råder det inget snack om. På Luciakvällen fick han ta emot en storstilad hyllning av supportrarna: en spavistelse på Ystad Saltsjöbad till honom och hans fru.

Ludwig Wilken. Foto: Privat

Raska steg, eller skritt, från en av världens största lagsporter till rätt liten sport i Sverige: tävlingsdressyr. I augusti var Kågerödsryttaren Ludwig Wilken med i det svenska ungdomslandslaget som tog brons på EM i Roosendaal, Nederländerna tillsammans med Sofie Andersson, Cecilia Bergåkra och Emelie Aldenfalk. Bara ett par månader senare blev det klart att han och hans häst Capo Knight fick ta emot ett stort stipendium från Riksidrottsförbundet på totalt 50 000 kronor.

Foto: Mostphotos

En långdragen, och kanske inte så rolig historia, slutade lyckligt för Billeberga GIF. Klubben vann mot Yngsjö IF i ett dubbelt kvalmöte upp till division fem. Men den sista matchen blev omtalad, då den avbröts, med 14 sekunder kvar, på grund av inkastad pyroteknik. Domaren avbröt matchen, supportrar skickades iväg, men Yngsjö vägrade fortsätta spela. Matchen blev ett ärende för tävlingsutskottet i Skånes Fotbollförbund. Det beslöt att Billeberga skulle få behålla segern, men böta 10 000 kronor. Därmed skulle laget få behålla avancemanget till division fem. Yngsjö överklagade beslutet till styrelsen i Skånes Fotbollsförbund. Det beslutade att avslå Yngsjös överklagande, och måndagen den 30 oktober kom beslutet som innebar att giffarna kunde fira sitt avancemang på riktigt.

Emil Hassling (till vänster), Linus Kahl och Oskar Hoff representerade Sverige och Landskrona Simsällskap på NM på Island. Och de var inte utan framgångar. Foto: David Söderstjerna/Privat

Framgångar var det även för simmarna i Landskrona Simsällskap. På NM i Reykjavik på Island  tog till exempel Emil Hassling, Oskar Hoff och Linus Kahl en mängd medaljer. Det hade de även gjort på SM/JM i Jönköping, som blev klubbens bästa mästerskap någonsin.

Under året duggade också framgångarna för de rytmiska gymnasterna i Landskrona Kvinnliga Gymnastikförening in titt som tätt. Meja Engdahl Peterson var till exempel en av stipendiaterna på Landskronagalan 2017. Hon tog bland annat sju medaljer i juniorklassen på SM i maj. Bra gick det också för junioren Alma Månsson och för seniorerna Wilma Mårtensson, Doruntina Goxhuli och Olivia Kristensson Nilsson. Sammanlagt tog klubben på SM 15 medaljer.


Bilden ovan: Glädjescener när det i allra sista matchen för säsongen stod klart att BoIS går upp till Superettan. Foto: Jonas Lundin/Arkiv