Konstiga kryp i jättemonter…

Snart skriver vi 2018, ett nytt kultur- och nöjesår börjar. Papperstidningen har kollat vad som händer nästa år på två av Landskronas stora kulturinstitutioner: Museet och Konsthallen.

Är du rädd för fjärilar och andra småkryp? Då ska du eventuellt undvika Landskrona konsthall mellan den 20 januari och 4 mars. Först ut bland årets utställningar på konsthallen är nämligen ”Entomolomali” av de danska konstnärerna Lisbeth Bank och Pernille Bögglid, då hundratals, om inte tusentals, sådana kommer finnas i lokalerna. Döda insekter, ska kanske tilläggas.
– Det började med att de kom över en stor privat samling med insekter i 80 lådor, berättar konstintendent Birthe Wibrand på konsthallen, som hållit i trådarna för att få utställningen till Landskrona.
Men utställningen är inte naturhistorisk, utan handlar lika mycket om människan som om småkrypen som samlas, klassificeras och katalogiseras.
– Ordet ”entomolomani” är påhittat. Det knyter an till samlarmanin, människans drift att samla på saker, säger Birthe Wibrand.
Utställningen tar också upp teman som evolution och uppkomsten av nya arter.
– Till exempel så har konstnärerna försett insekter som saknat delar, med delar från andra insekter, eller små delar i plast, berättar Birthe Wibrand.
Att konsthallen med sina glasväggar på sätt och vis påminner om en utställningsmonter i jätteformat är en bidragande orsak till att Lisbeth Bank och Pernille Bögglid gärna ställer ut just i Landskrona.

Några punkter
i konsthallens årsprogram känns igen. Den 30 mars till 8 april håller Konstrundan Nordvästskåne sin samlingsutställning här, och mellan den 14 och 22 april bjuder fotografgruppen Urinvånarna in Landskronabaserade fotografer till en ny upplaga av ”Landskronit”. Konstföreningen ordnar också en utställning: i år med Asle Nyborg (måleri) och Lage Pergon (skulptur) mellan den 5 maj och 17 juni. Precis som tidigare används konsthallen under fotofestivalen, som nästa år hålls mellan 14 och 23 september.

Två Landskronabekanta konstnärer dyker också upp i utställningar under året: Nell Walden och Carl Fredrik Reuterswärd. Prästdottern Nell Walden (1887-1975) bodde under en del av sin ungdom i Landskrona. Efter musikstudier i Lund och Uppsala flyttade hon 1911 till Berlin där hon gifte sig med Herwarth Walden. Paret Walden blev navet i ”Der Sturm” som var både en tidskrift och ett galleri, där många av tidens mest moderna och omtalade konstnärer medverkade. Nell Walden skapade också egen konst. Fram till 2013 visade Landskrona museum en permanent Nell Walden-utställning. Det är delvis material från den som visas i ”Nell Walden – Jag ville något med mitt liv”, som visas mellan den 30 juni och 19 augusti.
– Det blir ett axplock ur samlingarna. En del material som inte visats tidigare och en del som kanske stått framme i en mlijö men inte lyfts fram. Till exempel var Nell Walden en stor samlare av etnografika, säger Birthe Wibrand.

Världskonstnären Carl Fredrik Reuterswärd har redan visats på flera sätt i Landskrona, just nu visar museet en utställning med verk på non-violence temat. I ”Carl Fredrik Reuterswärd – ordet och tecknet” så är det hans förhållande till språk som är temat.
– Han började ju som poet, har skrivit dikter av enbart skiljetecken till exempel. Och han har gjort konst av mellanrummen mellan bokstäver. Det blir en utställning med blandade verk, och troligtvis blir det också uppläsning av dikter, säger Birthe Wibrand.

Bilden ovan: Är du rädd för småkryp ska du undvika konstutställningen ”Entomolomali” på konsthallen. Det är nämligen en insektssamling på 80 lådor som utgör grunden. Foto: Mostphotos