Lantbrukare har tröttnat på stölderna

Efter flera butiksrån och inbrott tog politiker och handlare initiativet till nätverket ”Säker handel”, för att öka säkerheten på landet. Nu ser ett nytt nätverk dagens ljus, denna gång för att minska stölderna hos lantbrukare. I onsdags hade ”Säker landsbygd” ett första möte i Billeberga.

– Jag har blivit drabbat tillräckligt många gånger, så nu får vi göra något. Jag är trött på det. Nu kan man inte åka hemifrån, säger Göran Mattsson, lantbrukare i Billeberga som tog kontakt med kommunalrådet Olof Röstin (M), för att se om man kunde göra något.
– Det är småinbrott, ett varje år. Nu var det för tre veckor sedan, säger Göran Mattsson som då bland annat blev av med diesel ur en inlåst traktor.
På plats vid torsdagens möte är också Ola Carlsson, skadeförebyggare från Länsförsäkringar.
– Att försvåra att de kommer in är det viktigaste, säger Ola Carlsson och riktar sig till de fem lantbrukarna på plats.
Han nämner strålkastare som går igång på rörelsevakt, ordentliga lås, galler, grindar och larm och märk-DNA som de viktigaste åtgärderna för att hålla tjuvarna borta.
Jörgen Mattsson installerade larm 2015.
– Det var en engångskostnad, inte så värst billigt, jag har både kameror och rörelsedetektor. Det har fungerat ypperligt, säger Jörgen Mattsson.
– Sedan jag satte in det systemet har jag inte haft påhälsning en enda gång.
Sveriges hårdare inpasseringskontroll vid gränsen kommer också upp under samtalet.
– Det har gjort att mycket av de organiserade stölderna har minskat. Vi kommer att se en halvering av bostadsinbrotten i Svalövs kommun det här året. Så pass bra är det. Det är lite tur, lite skicklighet och lite gränskontroll. Gränskontrollen måste bli så som vi hade tidigare, alltså även vid utpassering, säger Björn Johnsson, kommunpolis.
Det är inte bara diesel som stjäls från lantbrukarna utan också till exempel växtskyddsmedel, verktyg och maskiner.
– Totalt sett i Skåne stals det i fjol växtskyddsmedel för åtta miljoner kronor. I år tror jag att notan kommer att sluta på två miljoner. Anledningen att det gått ner så drastiskt är hårdare krav på lantbrukarna från försäkringsbolag på att låsa in sitt växtskyddsmedel. Tjuvarna har troligen också läst de här lantbrukstidningarna, där detta står, säger Ola Carlsson.
Göran Mattsson flikar in:
– En annan del är att man inte vågar ta hem mer preparat än vad man använder. Förr så tog man hem en offert för hela året, för att det skulle vara praktiskt och man skulle få billigt pris, men nu gör man inte det. Nu tar man hem det man behöver, säger han.
Lantbrukarna på plats upplever att problem med stölder blivit mycket värre än för bara några år sedan. Ola Carlsson har en förklaring.
– Hur såg det ut på bilfirmorna på industriområden för tio år sedan? Där var inga staket runtom, eller i alla fall inte larmade staket. Problemet har flyttats. Förr var det mycket inbrott på bilfirmor och hos maskinhandlare och liknande. Maskinhandlarna har fått krav från sina försäkringsbolag: sätt upp staket, säger han.
Därmed har problemet flyttats ut ett steg längre, till lantbrukarna, menar han.
– Nu ska vi försöka flytta problemet ett steg längre och stänga dörren ordentligt, säger Ola Carlsson.
Vad hoppas ni på med det här mötet?
– Ge lite tips till varandra. Stötta och hjälpa varandra och kanske bilda en grupp på något vis, säger Jörgen Mattsson.
– Att man till exempel skapar en WhatsApp-grupp istället för att skicka sms-kedjor, där man tar en i taget, säger kommunpolis Björn Johnsson.
En fjärdedel av kommunens 1500 aktiva företag sysslar med lantbruk.
– Detta är vår största bransch i kommunen och frågor som berör så negativt som de här, är jätteviktiga att ta tag i, säger Katarina Borgstrand, näringslivs- och turismchef.
De närvarande ser gärna en fortsättning.
– Vi måste ta lantbrukarnas och landsbygdsföretagarnas frustration över stölder och otrygghet på allvar. Det rör sig om stora summor som det stjäls för varje år, säger Olof Röstin.
Olof Röstin, som var med och tog initiativ till nätverket Säker handel, hoppas att det här kan bli ett nätverk för lantbrukare.
– Om vi ser detta som starten på någonting, så kan man utveckla det till att åka runt till olika ställen och prata och lära av varandra hur man gjort, säger Olof Röstin.
– Och självklart vill ni bjuda in till något sådant, en studieträff hos någon, så kommer jag självklart dit, säger Ola Carlsson från Länsförsäkringar.

Bildtext:
Trötta på stölder på landet. Lantbrukarna Göran Mattsson och Jörgen Mattsson och Ola Carlsson från Länsförsäkringar.