Norsk kunglighet och internationell pop-adel till Pumphuset

Grafiskt, nordiskt och med välkända namn. Så kan man sammanfatta nästa års utställningar på Pumphusets konsthall, som bjuder på både en drottning, en konstprofessor och pop-stjärnor i silveroverall.

”Japanska träd” av H.M. drottning Sonja av Norge. Den grafiska plåten är gjord genom att konstnären målat på kopparplåt med en pensel doppad i syra. Ju mer syra, och ju mer tid på plåten, desto djupare blir penseldragen.

Det är egentligen mer som skiljer dem åt än som förenar dem, konstnärerna som ställer ut på Pumphusets konsthall under nästa år. Men alla skapar grafik i en eller annan form, och alla har haft kontakt med Ole Larsen. Ole Larsen står bakom ansedda grafikverkstaden Atelje Larsen i Helsingborg. Genom de kontakter som han har genom verkstaden har han fungerat som curator för de sex utställningarna på Pumphuset nästa år. Till exempel har drottning Sonja av Norge arbetat i Ole Larsens grafikverkstad. I november och december ställer hon ut på Pumphuset tillsammans med sin läromästare, Örnulf Opdahl från Ålesund i Nordnorge, en mästare på att tolka det dramatiska landskapet där.
– Drottning Sonja har en gedigen konstutbildning, men det var först 2011 som hon fick börja ställa ut offentligt enligt det norska kungahusets regler, berättar Ole Larsen.
Och jo då, majestätet själv kommer till invigningen.
– Faktiskt så kommer alla konstnärer som ställer ut till Landskrona, säger Ole Larsen.

Om det, möjligtvis, blir lite högstämt kring den norska kungligheten så kan det bli desto mer utflippat när konst- och musikgruppen Apparatjik Retrospective kommer den 15 september. Konstnärlig ledare för gruppen är Magne Furuholmen, kanske mest känd som sångare i det 80-talsikonsiska bandet A-ha. Övriga medlemmar inte heller några doldisar, där finns Guy Berryman, basist i 00-talets arenaband nummer ett: Coldplay. Andra medlemmar är Jonas Bjerre, sångare och gitarrist i danska indiebandet Mew, och svenska trummisen och producenten Martin Terefe som arbetat med exempelvis Jason Mraz, Westlife och Mary J. Blige. När de uppträder tillsammans som ett band så är det i silverfärgade overaller med hornprydda hjälmar. Men gruppen har många strängar på sin lyra, de skapar också konst och just nu jobbar de med en opera: ”A Hundred Years Dead”.
– Vi vet inte hur utställningen blir förrän de kommer hit, säger Ole Larsen, som dock kallt räknar med en sak:
– Det kommer bli performance av något slag.

Medlemmarna i gruppen Apparatjik Retrospective är alla musiker. Men de begränsar sig inte till musik i skapandet, utan blandar den hej vilt med bildkonst och performance. När de uppträder gör de ofta det iklädda silverkläder och med hornförsedda hjälmar på huvudet. Foto: Apparatjik Retrospective/Press

Adam Saks (Danmark), Frank Brunner (Norge), Astrid Sylwan (Sverige) och Ann Edholm (Sverige) är alla etablerade inom konstvärlden, antingen på senare tid eller sedan länge.
– Adam Saks är en komet på konsthimlen, säger Ole Larsen.
Tyngsta namnet, rent meritmässigt, är kanske Ann Edholm, född 1953. Hon har haft professorstjänster både på Kungliga konsthögskolan i Stockholm och konsthögskolan Valand i Göteborg. Bland hennes offentliga uppdrag finns bland annat utsmyckningen av en samlingssal i FN-byggnaden i New York.
– Det blir en fin bredd på utställningarna. Och det roliga är att alla jobbar redan nu med att skapa nya verk som kommer visas, så det blir högst aktuella utställningar, säger Ole Larsen.

Bilden ovan: Ole Larsen driver den ansedda grafikverkstaden i Helsingborg som bär hans namn. Genom den har han fått kontakt med en rad konstnärer som helt eller delvis ägnar sig åt grafik. De kontakterna har också gjort att han kunnat vara curator för de sex utställningar som visas på Pumphusets konsthall nästa år.

Utställningar på Pumphusets konsthall 2018

  • 17 februari till 8 april: Adam Saks, Danmark
  • 14 april till 27 maj: Frank Brunner, Norge
  • 3 juni till 15 juli: Astrid Sylwan, Sverige
  • 21 juli till 9 september: Ann Edholm, Sverige
  • 15 september till 4 november: konst/musikgruppen Apparatjik med Magne Furuholmen, Norge, som konstnärlig ledare
  • 10 november till 16 december: H.M. drottning Sonja och Örnulf Opdahl, Norge
Enligt Ole Larsen har norske Frank Brunner på senare år varit en ”raket” inom konstvärlden. Han har studerat konst både i Norge, USA och Ryssland. Detta blir hans första utställning i Sverige.