…och svenska ögon i utlandet under våren

Landskrona museum satsar på barnen och på foto under våren

Under senare år har Landskrona museum varit en del av fotostadsprojektet genom att visa en större egen fotoutställning. 2016 hette den ”AgNO3: Histories of Science and Photography in Sweden” och hade foto i vetenskapens tjänst som tema. I år har museet visats svenskt porträttfoto av vitt skilda slag i ”TIME/LIGHT/LOVE – Swedish Photographic Portraits 1840–2017”. Under våren heter utställningen ”A WAY AWAY – Swedish Photographers Abroad 1890-1990” och öppnar den 7 juni.
– Det är bilder som svenska fotografer tagit utomlands mellan åren 1890 och 1990, säger museichef Ulrika Odénius.
– Det blir bilder av både professionella fotografer och amatörer, säger hon och utlovar stor spännvidd inom temat, precis som det varit i de föregående utställningarna.

Barn och unga
har varit en prioriterad besökargrupp för museet, så blir det även i vår.
– Det blir två barnutställningar. En för de allra minsta, ”Kan själv”, som öppnar den 11 mars. Den blir ljud- och känselbaserad, berättar Ulrika Odénius.
Lite tidigare, den 4 mars, öppnar också en utställning för något äldre barn: ”Snipp och Snopp – lika eller olika?”
– Det är serietecknaren Tony Cronstams figurer i en utställning som handlar om identitet och genustänkande, säger Ulrika Odénius.

Författaren och sportjournalisten Olof Lundh kommer till museet den 5 april. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons


Det är kanske
inte så ofta det pratas fotboll på museet, men det gör det torsdagen den 5 april. Då kommer flera fotbollsprofiler och pratar om dåtid och framtid för laget i Landskronas svart-vitrandiga hjärta: Landskrona BoIS. Bland andra kommer journalisten och författaren Olof Lundh.

I vår öppnar också kaféet på konsthallen för after work under några fredagar mellan klockan 16 och 18, och för afternoon tea under några söndagar mellan 12 och 17.
– En annan sak vi prövar under våren är ett kafé för alla nya Landskronabor med fika, pyssel, stadsvandring och visning av museet. Alla nya Landskronabor är välkomna, säger Ulrika Odénius.
Vårens tillfälle blir söndagen den 6 maj, mellan klockan 14 och 16.

Bilden ovan: Serietecknaren Tony Cronstam har skrivit och tecknat pedagogiska boken ”Snipp och Snopp – lika eller olika?”. Den är grunden för en ny barnutställning på museet i vår. Illustration: Tony Cronstam

After work på fredagar och Afternoon tea med scones på söndagar. Det blir det på konsthallens kafé i vår.