Över 1000 ville se skolornas idoler

Konfettiregnet faller över Melvin Krijestorac på Västervångskolan, som är så lycklig att han faller på knä. Under tisdagen stod han klar som vinnare i årets ”Skol-Idol” i Landskrona, där cirka 200 elever har prövat lyckan som artist.

Det var cirka 1200 låg- och mellanstadieelever från sex skolor i kommunen som hade samlats i Idrottshallen när det var final i talangtävlingen ”Skol-Idol”. Många för att heja fram sina klasskompisar, tio finalistnummer tävlade mot varandra framför en jury. I år är det tredje året i rad som Cityidrott arrangerat sin egen variant på talangtävlingen populär från tv – fast utan taskiga jury-kommentarer.
– Vi började redan i oktober med auditions ute på skolorna som var öppna för alla, berättar Marcus Hansson, projektledare på Cityidrott.
Därifrån har de tio finalisterna gått vidare. Men egentligen är själva tävlingen inte det viktiga menar Marcus Hansson.
– Det är att lyfta unga, att ge dem stärkt självförtroende genom att uppträda för en publik, och samtidigt göra något man tycker är kul. Cityidrott handlar mycket om idrott, här breddar vi oss och visar andra saker som barn och unga kan göra på sin fritid.

Årets jury utgjordes av artisten och sångpedagogen Anette Kumerle-Lindvall (till vänster), Josefine Sebring från Landskrona dansstudio och Sara Alexandersson från sponsorn Ica Kvantum.

I år får de tävlande dessutom visa sina förmågor under en kvällsföreställning.
– Det är på allmän begäran. Många föräldrar har hört av sig och tyckt att det varit synd att de inte kunnat se tävlingen som är på skoltid, säger Marcus Hansson.
Nu ser det också ut som om Cityidrotts populära koncept går på export norrut.
– Vi har kontakt med Pa Modu Badjie i gruppen Panetoz som jobbar med ungdomsprojektet ”Vägen ut ” i Haninge och Jordbro utanför Stockholm. Han tände direkt på att arrangera Skol-Idol där. Jag tror att Cityidrott kan vara en hjälpande hand, det blir definitivt någon form av samarbete.

 

Alla finalister Skol-Idol 2017
Ebba Johansson,Vira Svartz, Lisa Dahlborg (Glumslövs skola), ”One Call Away”
Melvin Krijestorac (Västervångskolan), ”All of Me”
Melissa Ewald (Alléskolan), ”Rise”
Kaltrina Peci, Anissa Kodric, Anessa Kodric (Pilängskolan) dansade till ”I Would Like”
Aakhfen Naser & Jolyana Alali (Seminarieskolan), ”New Rules”
Alva Åkesson (Glumslövs skola), ”Symphony”
Merlinda Muli (Dammhagskolan), ”We Found Love”
Oskar Bengtsson & Victor Lindell (Glumslövs skolan), ”Shut Up And Dance With Me”
Elona Miftari (Pilängskolan) ”Uncover”
Morea Nushi (Alléskolan)– ”Despacito”