Pampigt bankpalats faller Landskronaborna i smaken…

Vilket är Landskronas vackraste hus – och vilket är det fulaste? De två frågorna har Papperstidningen ställt till sina läsare de senaste veckorna. Nu är resultatet klart.

Tio kandidater hade Papperstidningens redaktion på eget bevåg valt ut som tävlande om titeln ”Landskronas vackraste hus” i vår omröstning på hemsidan papperstidningen.se (se lista). På en klar förstaplats kommer Handelsbankshuset i hörnet av Eriksgatan/Rådhustorget med en dryg fjärdedel av rösterna. Tegelhus verkar slå an hos Landskronaborna, för både tvåan, trean och fyran i omröstningen, Tranchellska huset, Tuppaskolan och Teatern, är sådana. Värt att notera är också att Weibullsholm, som är under renovering men ännu inte återfått sin forna glans, trots detta får en relativt hög placering med en femteplats. Modernare formspråk verkar dock inte falla de flesta Landskronabor på läppen, Konsthallen och Townhouse delar på sistaplatsen. Konsthallen byggdes 1963 och upphovsmännen, arkitektduon Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson, räknas som mer radikalt modernistiska än sin samtid. Townhouse på Gamla Kyrkogatan är av betydligt senare datum, byggt 2009, även det ritat av en uppmärksammad arkitektduo, Jonas Elding och Johan Oscarson. Nästan 50 år emellan alltså, men i jämförelse med övriga byggnader i listan relativt sentida båda två. Men nyare är inte bättre – verkar Landskronaborna tänka.

FAKTA Röster på vackraste hus

1. Handelsbankshuset (21%)
2. Tranchellska huset (16%)
3. Tuppaskolan (14%)
4. Teatern (13%)
5. Weibullsholm (12%)
6. Landskrona slott (10%)
7. Gamla elverket (7%)
8. Gamla kassan (4%)
9. Townhouse (2%)
10. Konsthallen (2%)

Bilden ovan: Handelsbankshuset vid Rådhustorget – vackrast i Landskrona enligt Landskronaborna själva.

Townhouse på Gamla Kyrkogatan – prisbelönt men inte enbart uppskattat.

…men japaninspirerat kubhus är inte populärt
Till skillnad från många andra svenska små och mellanstora svenska städer, blev Landskrona relativt förskonat från rivningsvågen under 60- och 70-talen, då äldre bebyggelse i stadskärnor ofta fick lämna plats för butikscentrum med egen parkering. En och annan tegellåda från 70-talet syns det dock här och var i stadsbilden. Ett exempel är Falks hörna mittemot Teatern, som kommer på andra plats i Papperstidningens omröstningen om Landskronas fulaste hus. Idag är det väl få som skulle påstå att den typen av byggnad som Falks hörna representerar har några större estetiska värden. Betydligt mer omstritt är då det hus som tar förstaplatsen som fulast i Landskrona, nämligen Townhouse på Gamla Kyrkogatan. Omstritt eftersom detta hus, som bara är fem meter brett, fått åtskilliga priser och utnämnanden. Byggåret 2009 fick arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson kommunens stadsbyggnadspris, och även Region Skånes arkitekturpris har gått till huset. Townhouse har också varit nominerat till det prestigefyllda Kasper Salin priset, dock utan vinst. Vinst i tävling blev det dock i år för arkitektfirman Oscarsson Elding för deras tillbyggnad av Skissernas museum i Lund. Arkitekturelitens gillande till trots, Landskronaborna verkar inte uppskatta stilbrottet mot den äldre omgivande bebyggelsen.


FAKTA Röster på fulaste hus

1. Townhouse (23%)
2. Falks hörna (17%)
3. Äpplegatorna (16%)
4. Stadshuset (9%)
5. Domus parkering (9%)
6. Gamla Thornfabriken (8%)
7. Suprahuset/Yarahuset (7%)
8. Kvarteret Falken (5%)
9. Koppargården/Silvergården (3%)
10. Polishuset (3%)