Spektakulär show när Uniti lanserade sin elbil

På långt håll syns de i den svarta kvällen. Två stora strålkastare som kastar långa feta streck av ljus rakt upp i luften. Kön av människor ringlar lång in till gamla Thorn-fabriken när Uniti håller lanseringsevent av sin elbil på torsdagen.

”There you go!”
En kvinna sätter på små runda klistermärken med texten ”U17” på skjortan. En Uniti Smart Key landar i handen. Företag, som Siemens, engelska Scott Bader och Tele2 står vid sina montrar. Folk minglar omkring. Många har plockat till sig en ”Uniti El starköl”, en för kvällen särskilt framställd öl, tillverkad bara en bit bort hos Brygghuset Finn. Några äter en liten sparris-zucchinisallad eller en potatissallad. Andra testar virtual reality glasögon.
Ett par meter från bordet med champagne står Howard Spellman och Patrick Ekstrand och pratar.
Patrick Ekstrand jobbar på tidningen Elbilen.

Lars Sjödahl från Malmö (till höger) var på plats för att kolla in Unitis lansering.

– Jag hoppas att de lyckas. Det är bra för staden, bra för världen, bra för dem. Sedan kan de lika gärna misslyckas, det är det ingen som vet, säger han.
– Om de misslyckas så kommer det komma någon annan. Bilarna kommer att finnas. Blir det Uniti, det vet jag inte, men jag hoppas det. Det verkar ju proffsigt i alla fall.
Det är första gången som Howard Spellman är i Sverige. Han kommer från Los Angeles och är frilansare som gör videoklipp åt Youtubekanalen Tesla Time News, som har cirka 50 000 prenumeranter och upp till 200 000 visningar varje vecka.

Howard Spellman är frilansande motorjournalist som bland annat gör material till Youtube-kanalen Tesla Time News.

– Jag frilansar och jobbar för Tesla Time News. De betalar mig inte för det här, jag gör det bara som en tjänst, jag är en av investerarna i företaget. Jag kom hit mest för att kolla läget, säger han.
Vad fick dig att investera i projektet?
– Det verkade intressant. Jag gjorde en hel del research. Jag kollade in det och träffade folket som står bakom den. Jag kommer inte tjäna pengar på det.
Är du specialiserad på motorjournalistik?
– Jag har alltid varit intresserad av det. Jag har en reservation på Lucid Air, en annan elbil, som kommer att produceras i Arizona. Jag har varit involverad med dem och med Tesla lite grand, jag investerade i deras aktier, men jag drog mig ur för tidigt. Om jag hade haft kvar dem längre så hade jag haft råd att köpa en ny Tesla, säger han och skrattar.
Howard Spellman tror inte att en Uniti-bil skulle funka för honom där han bor. Han äger dock en elbil i form av en Nissan Leaf.
– Den har inte hållit sitt värde så bra, så jag tänkte att det är bättre att behålla den än att sälja den. Den går fortfarande 50 miles, det är en bekväm, lagom stor bil. Jämfört med den här (Uniti, red anm.) så är den stor förstås.
Klockan närmar sig 19.30 och folk börjar inta sina platser framför scenen. Strax är det fullproppat och förväntan går nästan att ta på i luften. En kameraarm sveper över publiken, vilket för tankarna till en sci-fi film. Under flashigt ljus och spaceig ljudmatta rullas strax den första Uniti-bilen in på scenen.

Med ljusshow och sci-fi-inspirerad musik rullades bilen Uniti One in på scenen.