SVT kollade in sommarens arenor

SM-veckan den 2-8 juli verkar avlägsen så här i december. Men nästa sommar kommer Citadell-området i Landskrona och Gröningen i Helsingborg sjuda av både idrottsutövare och åskådare är tanken. Under torsdagen var ansvariga på SVT och Riksidrottsförbundet på plats för att rekognosera.

– En härliga miljö att vara i, säger bildproducenten Mattias Pettersson efter att han fotograferat Citadellet och gräsmattan vid norra bastionen med sin mobiltelefon.
– Ofta behöver man täcka över något som inte blir så bra i bild, en gatskylt eller en container till exempel. Men det kommer vi nog inte behöva här.
Temperaturen ligger bara några grader över nollan och regnet hänger i luften. Så det krävs en hel del fantasi för att tänka sig platsen i juli.
– Mitt jobb här är att fundera ut var vi vill ha planerna och var kamerorna ska stå. Då får man också ta med sånt som var tält och läktare hamnar till exempel, säger Mattias Pettersson.

Ulf Nilsson (mitten) har varit SVT:s projektansvariga för SM-veckan sedan 2010. ” Det är en ny situation så klart” säger han om att arrangemanget för första gången delas av två kommuner, men han tror ändå att logistiken ska vara lösbar.

Ulf Nilsson är SVT:s projektledare för SM-veckan, det har han varit sedan 2010. Hittills är han nöjd med resultaten av dagens rundresa till framtida inspelningsplatser i Landskrona och Helsingborg.
– Nu innan var vi på Citadellbadet och träffade simklubben (Landskrona Simsällskap red. anm.). De var väl förberedda och vi såg att badvaktstornet skulle kunna bli en studio – det är i varje fall en möjlighet.
I år är det första året som två kommuner delar på värdskapet för SM-veckan.
– Det är en ny situation så klart, med extra logistik för vår del. Men jag tycker att man har landat bra med en gemensam organisation, jag tror vi kan hitta bra lösningar, säger Ulf Nilsson.

Hela 54 idrotter blir det på SM-veckan nästa år, i slutet av oktober offentliggjorde Riksidrottsförbundet listan. Det är dock inte klart var alla idrotter hamnar, avtal ska skrivas mellan specialidrottsförbunden och Riksidrottsförbundet innan det blir offentligt. Några saker är dock klara, som att simningen hamnar på Citadellbadet och friidrotten på Heden i Helsingborg. Att det är så nära mellan Citadellbadet och aktivitetsområdet kring Citadellet ser Ulf Nilsson som en stor fördel.
– Det betyder att vi kan ha samma team till simningen som till sporterna vid Citadellet. Simningen är ju lite dragloket för tittarna under SM-veckan.
Vilka idrotter som hamnar vid Citadellet är inte spikat, men under torsdagens studiebesök undersökts förutsättningarna för sporter som fotbollsgolf, dragkamp, casting och kanotpolo.

Bilden ovan: Mattias Pettersson tar en bild på området kring Citadellet. Som bildproducent under SM-veckan är det hans ansvar att klura ut sådant som var planerna bör ligga, var kamerorna ska stå och hur många kameror som behövs på olika ställen.

Rubriken här

  • SM-veckan samlar SM-tävlingar i mindre idrotter under en vecka och finns i en vinterupplaga och en sommarupplaga. Första SM-veckan Sommar hölls i Malmö 2009, och då endast med 11 idrotter. I år står 54 idrotter på programmet. SM-veckan liknar OS på det sättet att konceptet ägs av en central organisation, i det här fallet Riksidrottsförbundet, och kommuner ansöker om värdskapet. SVT är en annan samarbetsplaner och har ensamrätt på tv-sändningarna.