Visa, speglar och ungdomssatsning – här är projekten som får sparbankspengar

Under onsdagen var det åter dags för Sparbanksstiftelsen Skåne att dela ut pengar till Landskronas föreningsliv. Tio föreningar fick dela på sammanlagt 185 000 kronor.

– Det är glädjande att vi kan dela ut pengar till fler mottagare än vanligt, sade Åke Jönsson, ordförande i lokala styrelsen när pengarna officiellt delades ut med blomsterkvast och jättecheck på Swedbanks kontor på Järnvägsgatan.
Som tidigare dominerar Landskronas idrottsföreningar listan över mottagare av Sparbankspengarna. Kanske för att de varit flitigast med att söka dem, det är nämligen efter att föreningarna gjort ansökningar som styrelsen beslutar om utdelningen.
Störst tilldelning denna gång får LISA, Landskrona idrottsföreningarnas samorganisation. De får 50 000 kronor till att arrangera Landskronagalan som nästa år får en ny form. Då kommer idrottsföreningarna i LISA ha en egen gala och stadens näringsliv en annan.
– Vi kommer hålla Landskronagalan i ett stort tält på Kasernplan den 6 juli, det är under SM-veckan, berättar Lars-Gunnar Nilsson, ordförande i LISA, som också berättar att LISA fyller 100 år nästa år, något som kommer uppmärksammas.
Landskrona ridklubb får 30 000 kronor till nya speglar, men det är inte frågan om någon oproportionerlig fåfänga.
– Det är en sak att säga till rideleverna att sitta rätt i sadeln. Men när de själva kan se sig i speglar så blir det något annat. Det gäller särskilt handikappridningen som vi har varje dag, säger Viveca Munch från Landskrona ridklubb.
Landskrona är som bekant en ridklubbstät kommun, och även Tågarpsortens ryttarförening får 15000 kronor. Föreningen har nyligen startat en grupp för (vagn)körning och behöver köpa in särskilda gummikoner att öva med.
Landskrona atletklubb får 7500 kronor för att satsa på utbildning av sina ledare, särskilt de yngsta ledarna som leder barngrupper. Tidigare i år har föreningen prisats även på Skånes idrottsledargala då de fick utmärkelsen ”Årets förnyare” och 10 000 kronor. Även Henka Dojo Jujutsi håller på att utveckla sin ungdomsverksamhet, och får 15 000 kronor till detta. Nu i mellandagarna ordnar hockeyklubben IF Lejonet hockeycamp och får 12 500 kronor till det. Cityidrott är med på ett hörn och ordnar roliga kringaktiviteter för deltagarna.

Men det är inte bara idrotten som får pengar. I år ordnades Landskrona visfestival för tredje året vid Slottsparkskaféet. Ideella föreningen som står bakom får 15 000 kronor till nästa års festival som hålls den 20-21 juli.
– Det skulle kunna bli ytterligare ett bra namn, till exempel Cajsa-Stina Åkerström, säger Rolf Svensson från visfestivalföreningen.
”Good Night Sun” är ett projekt med musikunderhållning sommartid utomhus, både med professionella artister och amatörer. Det har arrangerats i Malmö och Lomma tidigare, i sommar blir det även i Höllviken och i Landskrona – närmare bestämt vid Pumphuset. Projektet får 15 000 kronor. Ny mottagare i år är Föreningen för funktionshindrade i Skåne, som får 5 000 kronor till en ny högtalaranläggning. Den behövs när föreningen ordnar discokväll respektive mogendans här i stan.
– Det som skiljer är egentligen att det är korv med bröd på discokvällen och smörgåstårta på mogendansen, säger Lise Holm från föreningen.
Med årets tidigare utdelningar så är det totalt 320 000 kronor som Sparbanksstiftelsen Skåne delat ut till projekt i Landskrona under 2017.

Bilden ovan: De lyckliga mottagarna. Det är nio lokala föreningar och en ekonomiutbildning för åttondeklassare som får dela på totalt 185 000 kronor.


FAKTA De fick tilldelning

Lisa (Landskrona idrottsföreningarnas samorganisation), för Landskronagalan: 50 000 kronor
Landskrona ridklubb, för speglar: 30 000 kronor
”På väg” – Sparbankens ekonomikurs för högstadiet: 20 000 kronor.
Henka Dojo Jujutsi, för att utveckla ungdomsverksamheten: 15 000 kronor
Tågarpsortens ryttarförening, för en ny körgrupp: 15 000 kronor
Visfestivalen Landskrona ideella förening, för visfestivalen 2018: 15 000 kronor
Goodnight Sun, musikunderhållning: 15 000 kronor
IF Lejonet, för hockeycamp december 2017: 12 500 kronor
Landskrona Atletklubb, för utbildning av föreningsledare: 7 500 kronor
Föreningen för funktionshindrade i Skåne, för inköp av högtalare: 5 000 kronor