Yngre lär äldre om datorer

Många barn som växer upp idag får datorkunskapen med modersmjölken. Annat är det med de som är äldre. Ett gäng pensionärer har under hösten gått på datorkurs hos eleverna i årskurs 6 på Heleneborgsskolan.

– Vi som varit på datakurs tackar så mycket för hjälpen. Det har varit till nytta. Nu önskar vi er ett skönt jullov. Tusen tack för hjälpen, säger Alf Svensson på onsdagens avslutning.
– Så nu är ni pros, ropar en av eleverna i årskurs 6.
– Men ni har inte lärt er det viktigaste, att spela, säger en annan innan det är dags att hugga in på kladdkakemuffins, lussebullar och saft.
Det som pensionärerna lärt sig är grundläggande datorkunskap, som hur man startar datorn, hur man organiserar och hittar allt i datorn, hur man skapar ett Worddokument, hur man söker på internet och är källkritisk och hur man hittar och flyttar bilder.
– Vi har visat hur man skriver i olika program och förstorar bilder, berättar Albin och Aldin Ferizi.
Abdul Rahman Masoudi berättar:
– Det har varit lätt för mig, men jag vet inte om det var det för dem. De hann med vad vi gjorde, säger han.
– Var det något de inte förstod, så förklarade vi.

Albin och Aldin Ferizi, två av sexorna som varit med och lärt pensionärerna hur man använder en dator.

Tio riktiga lektioner blev det. Vid varje tillfälle fick varje kursdeltagare hjälp av två elever på datorkursen.
– Jag har varit så anti datorer. Detta har varit en nybörjarkurs och har varit för jävla roligt. Vi har en dator sedan 15 år hemma. Nu klarar jag att öppna den och göra lite grand. Jag hoppas det kan bli en fortsättning, säger Alf Svensson.
Han använder datorn mest till att söka på olika saker och lyssna på musik.
– Det blir mycket fotboll och formel 1. Det är mitt intresse.
Datorkursen har varit bra även för eleverna, berättar Micael Bengtsson, lärare årskurs 6.
– Kombinationen av att lära och behovet av att kunna lära ut som barnen har gjort tycker jag har varit ovärderligt. Där använder de sin kunskap på ett djupare sätt, säger Micael Bengtsson som gärna ser en fortsättning på datorkursen.
Att överbrygga generationsgränser är en fördel med projektet, menar Gunima Brink, rektor F-6.
– Det har skapat en god kommunikation mellan våra ungdomar och äldre personer här i byn. Våra sexor får ju också sätta ord på vad de kan. När de ska förklara för någon annan så förstår man bättre vad man själv kan, säger Gunima Brink.
– Sedan kanske vi kan hitta en skolmorfar eller skolfarfar, hitta fler möjligheter till samarbete genom att de lär känna varandra, säger hon.

Bildtext, stora bilden ovan: Alf Svensson är en de pensionärer som under hösten gått datorkurs hos Heleneborgsskolans elever årskurs 6. På bild även lärare Micael Bengtsson.