”Musik som gör sig bra på hög volym”

New Dime Collectors är relativt ny som grupp. Men bandets medlemmar har totalt sett spelat musik i mer än ett sekel. Den 27 januari fyller de Stationshuset i Röstånga med röjig rock.

– Med den sättning som vi har nu så har vi hållit på ett år. Men det började för två sedan då jag och min gamle vapendragare, basisten Jarmo, tog upp spelandet igen, säger Henrik Johnsson, som sjunger och spelar gitarr i bandet.
– Jag och Jarmo lärde känna varandra på högstadie- och gymnasie tiden då de spelade tillsammans i ett par olika konstellationer, där punkbandet var det tongivande. Sent 80-tal, tidigt 90-tal spelade vi tillsammans, säger Henrik Johnsson.
Men när de väl drog igång New Dime Collectors så blev det inte helt som förr. Istället för att sätta sig bakom trumsetet,fick han ställa sig framför micken och ta upp gitarren.
Bandmedlemmarna kommer från lite olika ställen. Röstångapubliken känner säkert igen mångmusikaliske bybon Patrik ”Paddy” Månsson, gitarrist i bandet.
– Även om han på senare tid spelat mer irländsk folkmusik, så har han ett förflutet i trashmetal på den tiden som vi lirade punk. Vi har en common ground och vi klickade direkt, säger Henrik Johnsson.
På sin Facebooksida beskriver sig bandet som ”loud, energetic and groovy”.
– Jag och Jarmo har någon slags nerv med oss från punken, ett slags adrenalinenergi. Medan Paddy för med sig en musikalitet och Peter har lite mer åt groove, säger Henrik Johnsson..
– Vi spelar musik som gör sig bra på hög volym. Där är adrenalin men det är också gung. Det är dansant och svängigt ändå. Högenergisk rock.
Gruppen spelar företrädesvis eget material, men drar ofta en cover på the Clash klassiker ”London Calling”.
Den som vill ha en försmak av New Dime Collectors kan gå in på nätet på Youtube, Soundcloud, eller Reverbnation. I februari kommer också en musikvideo som de spelat in till låten ”New Greed”. Än har de inte spelat in en platta, men det finns det planer på.
– Målsättningen är att vi ska ut. Vi har en låtkatalog som skulle kunna fylla en fullängdare. Kanske framme till sommaren, tidig höst, kan vi börja sätta grunderna till en mer publik inspelning, säger Henrik Johnsson.

Efter cirka 25 års paus tog Henrik Johnsson upp musiken igen. Här är han på advokatkontoret i Lund.

I det professionella är Henrik Johnsson advokat och sysslar med affärs- och fastighetsjuridik, sedan något år även med brottmål.
– Å ena sidan är du i rätten och försvarar en klient, eller driver någons talan i ett tvistemål i ett litet mer välklätt och sobert sammanhang. I ett annat sammanhang står du och svettas och gapar på scen och flashar tatueringen på armen. På ytan ser det inte så likt ut. Det har stora olikheter men också stora likheter, säger Henrik Johnsson.
– Om jag har ett juridiskt problem att lösa, så löser man ofta det bäst genom att rätt så förutsättningslöst och högt i tak bolla argumentlinjer, ställa dem mot varandra, testa teser och hypoteser, för att till sist hitta pudelns kärna. Lite så är det när vi skriver material i bandet också. Det kommer en impuls från någon, en mer eller mindre färdig låtidé. Ibland är det bara fragment, ibland är det hela låtstommar. Sedan börjar man bolla och prova förutsättningslöst, arrangemang och uttryck.
– Det är lite samma process som till sist mynnar ut i det bästa uttrycket. På det sättet är det klara likheter även om det handlar om väldigt olika saker.

Stora fotot ovan:
New Dime Collectors gjorde fyra spelningar under 2017, en i Lund, två på Rockbåten i Helsingborg och en på evenemanget 100% Röstånga. Den 27 januari är det dags för Röstånga igen.
Foto: Elvira Johnsson

Stödgala med New Dime Collectors och Mr Grant på Stationshuset

Vad: Konsert med New Dime Collectors och Mr Grant
Var: Stationshuset, Röstånga
När: Lördag 27 januari, insläpp klockan 19, musik cirka klockan 20.
Inträde: 50 kronor som oavkortat går till driften av Stationshuset

Bandmedlemmar i New Dime Collectors:

Henrik Johnsson (sång, kompgitarr)
Patrik Månsson (gitarr)
Peter Norén (trummor)
Jarmo Vehmanen (bas)