Historiska hus fylls med framtidsplaner

De pampiga husen i Hjalmar Nilssons park är på väg in i framtiden, även om historiens vingslag fortfarande hörs tydligt i den traditionsrika miljön. Numera huserar Svalövs Montessori både i det röda tegelhus som en gång var Svalöf Weibulls lantbrukskontor och i det stora gula hus som ritades för Sveriges Utsädesförening av Axel Anderberg.

De vackra husen i parken förvandlas gradvis, men historien finns kvar och så skall det förbli, anser Peter Strömblad, rektor på Svalövs Montessori. För en montessoriskola är skolmiljön viktig. Anderbergs hus som Peter Strömblad guidar Papperstidningen genom har onekligen mycket karaktär.

Företrädare för Lantmännen, som fortfarande äger husen som Svalövs Montessori hyr på ett 25-årskontrakt, har varit på besök på skolan.

– Många är glada att husen fylls med ny aktivitet, men på vissa skär det förstås i hjärtat att en epok är över, säger Peter Strömblad.

Svalövs Montessori arbetar sig gradvis igenom det gula huset. Utmaningarna är många. Dels skall huset anpassas för skolverksamhet, samtidigt som den historiska miljön bibehålls. Dels gäller det att ha lite fantasi när det handlar om hus där barn och ungdomar vistas hela dagarna. Och så skall alla åtgärder rymmas inom budgeten. Peter Strömblad visar ett trappskydd som behövs för att ingen skall få för sig att ta en livsfarlig genväg.

– Det är gjort av formplyfa och ribbor från gamla idrottshallen, till en bråkdel av kostnaden för vad vi fick offert på. Och så blev det snyggt också!

Att vara lite händig och fiffig för att få en bra skolmiljö är också något som eleverna får lära sig.

– Våra elever erbjuds en veckas sommarjobb när de gått ut årskurs 9 och då får de hjälpa till att göra saker på huset. Det är väldigt populärt, säger Peter Strömblad som också passar på att avslöja att elevernas uppehållsrum är målade i något mindre tilltalande färger, i förhoppningen om att de själva skall känna ett behov av att fixa till dem.

Takhöjden är imponerande i hela huset, men märks lite extra i de mindre rummen, som rektorns rum.

– Det här är det gamla sekreterarrummet. Här satt de mellan cheferna, berättar Peter Strömblad.

Svalövs Montessori planerar att fortsätta växa och i husen i Hjalmar Nilssons park finns utrymme för fortsatt expansion. Peter Strömblad tycker att det är härligt att se husen utvecklas med verksamheten.

– Ett hus skall inte vara tomt och nu är här fullt med liv!

Svalövs Montessori huserar numera i hela det stora gula hus som Axel Anderberg en gång ritade för Sveriges Utsädesförening.

Peter Strömblad, rektor på Svalövs Montessori, trotsar snöyran för vyn från skolans översta våningar.

Vackert slingrande trappor finns det många av i huset.
Det är långt från skolans översta våningar ner till Hjalmar Nilsson park.