Johan öppnar dörren till Edvard Persson

Idag är det kanske inte så många i den yngre generationen som känner till honom. Men på sin tid var Edvard Persson en riktig superkändis. I onsdags var det öppen visning av det hus mellan Teckomatorp och Norrvidinge, där han spelade in en av sina filmer.

– Det var här han satt och sjöng, säger Johan Flodin och slår ut med armarna mot ett hörn i rummet.

”Det var här han satt och sjöng”, säger Johan Flodin.

Den han syftar på är Edvard Persson i rollen som skräddaren Sörenson i filmen ”Den glade skräddaren” från 1945.
Det var strul med bilen som gjorde att Edvard Persson fick upp ögonen för huset i Gissleberga från 1826.
– Edvard kom körande här och fick problem med bilen. Bilen stannade och han gick in och knackade på. Då var det en mamma och en dotter som bodde här som öppnade och han fick låna telefonen. Han ringde till en verkstad i Teckomatorp, eller Tregmarup som det hette på den tiden. Och på den vägen är det. Han tyckte huset var så fint, säger Johan Flodin som köpte huset 2007.
– De renoverade upp huset lite grand inför filminspelningen. Filmen är inspelad runtom i omgivningarna. Det är lokalt allting.
Idén till att ha ett öppet hus kom plötsligt.
– Jag tycker att det är lite roligt att han först och främst har gjort film här. Sedan hade jag ingen aning om att han fyllde 130 år nu. Jag såg en notis i tidningen att församlingshemmet i Teckomatorp skulle fira det genom att visa hans film ”Den glade skräddaren” ikväll (läs den 17 januari, red. anm.). Då fick jag en idé om att det kanske hade varit intressant för folk att ha möjlighet att komma in och titta där filmen är inspelad, säger Johan Flodin.
I ena rummet hörs en radioinspelning om hur det gick till när filmen spelades in. I ett annat rum rullar själva filmen.

”Det är roligt att bevara minnet. När man pratar med ungdomar nuförtiden, så är det inte någon som vet vem Edvard Persson är”, säger Johan Flodin, som i onsdags visade upp huset i Gissleberga där Edvard Persson spelat in filmen ”Den glade skräddaren” 1945.

Takhöjden är låg och en reslig besökare får böja på huvudet för att inte slå i bjälkarna.
– De flesta av de här typen av hus är helt urblåsta. Och sedan är det moderniserat och fixat. Här är väldigt mycket gammal kvar. Det var det jag fastande för när jag köpte det. Det var liksom inte förstört i den bemärkelsen, säger Johan Flodin, som berättar att huset även härbärgerat en affär.
– Jag har hört under åren att folk är väldigt intresserade av huset i sig, oavsett om Edvard har varit här eller ej. Folk är nyfikna.
17 personer har anmält sitt intresse att kika in. Den förste som knackar på dörren är Bengt Nilsson från Furulund, även medlem i Svalöfs gille.
– Ett rent allmänt kulturellt intresse har dragit mig hit idag, säger Bengt Nilsson som sett många Edvard Persson-filmer som liten.
Vad är det som gjorde Edvard Persson så stor och känd på den tiden, tror du?
– Jag tror det var hans skånska gemyt. Han kunde sjunga och han spela skådespel . Och så hade han turen att få en del såna där låtar som var typuiskt skånska, som ”Lite grann från ovan”. Jag tror det var det enkla och den vardagliga närheten.
Det var en tid då det inte fanns TV och det blev en stor grej att gå på bio, vilket bidrog till hans genomslagskraft, tror Bengt Nilsson.

Johan Flodin har satt upp en skylt ungefär den gamla skylten från filminspelningen satt.
Huset som är från 1826 har också härbärgerat en affär.
Filmen spelades in på hösten 1945.
Ett av flera foton med Edvard Persson på byrån.

 

Den glade skräddaren
Svensk dramafilm från 1945 i regi av Gunnar Olsson.
Filmen spelades in i studio i Sundbyberg, men också i Norrvidinge, Gissleberga och Annelöv.
Filmen utspelar sig i ett litet samhälle i Skåne där Edvard Persson spelar en skräddare som känner att han är född att göra andra ting. Skräddaren, som heter Sörenson, lever med sin fru Boel och deras sju barn, ett åttonde på väg. Det är knapert men de är godhjärtade och får mycket godhet tillbaka. Olika händelser mellan byns invånare och skräddaren och hans dotter för handlingen framåt.
Källa: Wikipedia

Edvard Persson
– Svensk skådespelare och sångare, född 1888 i Malmö, död 1957 i Jonstorp.
– Var med i cirka 60 filmer, varav sju stumfilmer, samt gjorde 226 insjungningar på 78-varvs skivor. Kända sånger är bland annat ”Jag är en liten gåsapåg från Skåne”, ”Vi klarar oss nog ändå” och ”Jag har bott vid en landsväg”. Kända filmer är till exempel ”Söder om landsvägen”, ”Skanör-Falsterbo”, ”Livet på landet” och Kalle på Spången”.
– Han blev en av Sveriges mest folkkära skådespelare. I beskrivningen över Edvard Persson på Svensk filmdatabas hemsida, skriver filmvetaren Per Olov Qvist: ”Många försök har gjorts att förklara hans stora popularitet. Mycket ligger i Edvard Perssons vara som nationell ikon i en tid som utmärktes av stark förändring av det svenska samhället från agrar ekonomi till ett modernt industrisamhälle. I denna turbulenta tid stod han för en trygghet med rötter i det förflutna som i själva verket var en del av den nationella mytologi och ideologi som byggde det svenska folkhemmet och tjänade som en form av stötdämpare i en tid som annars riskerade alltför starka kulturella konvulsioner. Edvard Persson blev, om man så vill, den populärkulturella motsvarigheten till Per Albin Hansson som på samma sätt stod för en bild av trygghet mitt i förändringens tid”.

Källa: Wikipedia och Svensk filmdatabas