Dödshot stängde kommunhuset

Ett handskrivet brev som hotade kommunpersonal till livet, fick kommunhuset att hålla stängt under onsdagen.

Det var på onsdagsmorgonen som hotet kom.
– Det var ett handskrivet brev där man hotar perosonalen i kommunhuset ospecificerat, antingen i eller utanför huset. Det är ett dödshot, att man ska döda någon, säger kommunchef Stefan Larsson.
Polis tillkallades, kommunhuset stängdes ner och en särskild inpasseringskontroll infördes. Vid lunchtid på onsdagen kom beskedet att kommunhuset ska öppna igen på torsdagen (den 11 januari) igen, men med en förstärkt bevakning.
Var där ett hot mot Landskrona också?
– Det finns också en rad där det står Landskrona, inte Landskrona kommun, säger Stefan Larsson.
– Polisen har tagit brevet i beslag och ska analysera det.
Är det upprättat någon polisanmälan?
– Ja. Och det är genomfört förhör med mig, med socialchefen, skolchefen och några handläggare.
Vet du vad polisen klassificerar det som?
– Jag har sett i media att de säger att det sannolikt inte är ett seriöst hot. När vi får den här typen av hotbrev, som är extremt ovanligt för oss, så följer vi protokollet. Vi har gjort bedömningen att det här var ett allvarligt hot och startat vår säkerhetsapparat och sedan får polisen bedöma hur allvarligt det här var i sin utredning, säger Stefan Larsson.
Förra gången kommunhuset stängdes efter hot var den 5 augusti 2015, då ett brev med vitt pulver hittades i Svalövs kommunhus. Det brevet var riktat mot kommunens socialförvaltning. Då kunde avspärrningarna hävas efter ett par timmar. Analys visade senare att pulvret var ofarligt.
Den 8 januari i år var Malmö Universitet tvungna att hålla stängt efter att ha fått ett hotbrev.