Maktskifte i Svalöv – Centerpartiet snart tillbaka i styret

I slutet av februari får Svalövs kommun en ny ”regering”. Detta sedan Centerpartiet, Socialdemokraterna och de tre enmandatspartierna (V, Mp och Fi) meddelat att de ingår en valteknisk samverkan.

Den senaste tidens politiska röra har väl inte undgått någon. Den styrande trepartikoalitionen har spruckit sedan Socialdemokraterna sagt upp samarbetet med Moderaterna och Liberalerna. Många har nog undrat över hur Centerpartiet ställer sig till det hela. Svaret kom på en presskonferens på onsdagen.
– Vi har pratat länge om ett nytt ledarskap. De bästa förutsättningarna för det just nu är att det kommer ett nytt styre i kommunen. Efter diskussioner har vi kommit fram till att de förutsättningar som finns, det är att föra ett samtal med de som vi redan har valteknisk samverkan med och sedan utöka det med Socialdemokraterna, säger Lennart Pettersson, ordförande för Centerpartiet i Svalövs kommun.
Det innebär en valteknisk samverkan mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. Totalt får konstellationen 20 mandat och får därmed en majoritet av fullmäktiges 35 mandat.
– Någon måste styra Svalövs kommun fram till valet och fram tills dess att nämnder och styrelser väljs under hösten. Det är ett extraordinärt läge och då har vi sagt att vi går in och tar det ansvaret från Centerpartiets sida, säger Lennart Pettersson.
Nya styrelser och nämnder lär väljas på fullmäktiges sammanträde den 26 februari och det nya styret lär träda i kraft den 27 februari.
– I och med att det är så kort tid kvar, så blir det ingen gemensam politisk plattform, utan vi pratar bara om en valteknisk samverkan för att säkerställa detta med nämnder och styrelser och val av majoriteter i nämnder och styrelser, säger Lennart Pettersson.
Vem som tar över som ”regeringschef”, det vill säga kommunstyrelsens ordförande och andra ordförandeposter är inte klart i dagsläget.
– Nu kommer det ske en förhandling inom ramen för valteknisk samverkan. Det sker stegvis, säger Lennart Pettersson.
Det nya styret kommer lägga fokus på strukturfrågor, ekonomi och arbetsmiljöfrågor.
– Vi går in i detta med stor respekt. Det är skillnad att jobba med en majoritet som också har tecknat politisk samverkan. I och med att detta är en valteknisk samverkan, så kräver det mer av oss i processerna för att lotsa igenom förslag till beslut. Det är ett nytt sätt att arbeta på som inte funnits tidigare. Det är då det är så viktigt att ha ett öppet samtalsklimat, att se till att förankra på ett sådant sätt att det går att få igenom besluten, säger Lennart Pettersson.
– Ordföranden kommer att få en annan roll. Där ingår det ju att prata med moderater och liberaler också, att hitta majoritet kring frågor, säger Fredrik Jönsson, gruppledare.
Den valtekniska samverkan gäller fram till valet. Vad som händer därefter är en annan fråga.
– Vi är fullständigt öppna beroende på hur valresultatet ser ut och vilka majoriteter som är möjliga att skapa. Vi stänger inga dörrar, säger Lennart Pettersson.

Bildtext:
”Vi har ett ansvar för både kommuninvånare och anställda som politiker. Det vi känner är att vi vill vara med och skapa ett öppet positivt samtalsklimat och lyfta kommunens varumärke. Det har fått stryk nu under den tid som varit under vintern”, säger Lennart Pettersson om att Centerpartiet nu ska bilda ett nytt styre i kommunen fram till valet, tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. På bilden: Lennart Pettersson och Fredrik Jönsson inför onsdagens presskonferens.