Nu tar Zielinski över efter Jönsson

Birgitta Jönsson (S) slutar som kommunstyrelsens ordförande den 1 februari. Vid årets första sammanträde i kommunfullmäktige valdes Jan Zielinski (S) att ta över efter henne.

Socialdemokraterna har formellt sagt upp samarbetet med Moderaterna och Liberalerna. För någon vecka sedan aviserade Centerpartiet att de tillsammans med Socialdemokraterna ingår ett valtekniskt samarbete med tre småpartierna (V, Mp och Fi). Det nya styret är tänkt att komma till stånd på nästa kommunfullmäktigemöte i slutet av februari.
– Fram till dess vi hittar en majoritet, så är det ju lite gungfly, säger Jan Zielinski (S) som valdes till kommunstyrelsens ordförande efter Birgitta Jönsson vid årets första sammaträde i kommunfullmäktige den 29 januari.
Hur känns det att komma in i en så orolig tid?
– Det är svårt utifrån rådande situation. Det är oroligt och det är så ovisst, speciellt som man kommer från att inte ha varit på den nivån någonsin, så blir det en helt ny situation för mig. Det blir en mäktig utmaning att ta tag i.
– Det vi ska göra nu är att försöka hitta en stabil majoritet för valteknisk samverkan. Vi ska inte lägga någon politisk plattform.
Jan Zielinski är från Teckomatorp och jobbar som ombudsman på Livsmedelsarbetarförbundet, ett uppdrag han nu tar tjänstledigt ifrån.
Vid kommunfullmäktiges sammanträde valdes även Claes Hallberg (S) till ny ordförande för kommunfullmäktige och Anneli Persson (S) till ny ordförande för vård- och omsorgsnämden.