Politisk röra inför årets första fullmäktige

Socialdemokraterna vill lämna den styrande koalitionen med Moderaterna och Liberalerna. Frågan är vad som händer nu? Vem ska styra i Svalöv fram till valet i september? Många frågor hänger i luften inför kommunfullmäktiges sammanträde den 29 januari.

Den styrande koalitionen mellan S och M, som funnits sedan 2004 och sedan 2010 även med L (tidigare FP), tycks inte finnas längre. Socialdemokraterna har meddelat att de vill lämna samarbetet.
Ytterligare ett steg mot det togs på förra veckans möte i styrelsen för Svalövs Arbetarekommun.
– Vi beslutade att föreslå medlemsmötet nästa vecka (läs denna vecka, red.anm) att undersöka möjligheterna att styra vidare på annat sätt än tillsammans med M och L i en koalition, säger Anders Svärd (S), ordförande för Svalövs Arbetarekommun.
– Om förtroende saknas mellan partierna finns det ingen grund för ett fortsatt samarbete och då finns inte heller någon majoritet för styre. Då måste vi se hur vi kan lösa situationen. Vi menar att alla som har någon form av uppdrag i den styrande koalitionen borde lämna dessa och ställa sina platser till förfogande i styrelser och nämnder, säger Anders Svärd.
Sprickan som uppkommit i både Socialdemokraterna och i kommunstyrelsen härrör bland annat ur synen på två topptjänstemän i kommunen. Det handlar om beslutet att återanställa tidigare personalchef Paul Eklund på en ny befattning som biträdande socialchef, med en 14 000 kronor högre lön än tidigare (se faktaruta). Det var ett beslut som kommunchef Stefan Larsson tog i samråd med kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson, som själv är socialdemokrat.
– Alla de här konstiga turerna blev tydliga i samband med att vi fick ut kopiorna på anställningsbevisen, då blev det svart på vitt att frågan inte har varit förankrad ordentligt, säger Anders Svärd.
Nu är frågan vad som händer med styret i Svalöv. Om en och en halv vecka sammanträder kommunfullmäktige för första gången i år.
– Invånarna förtjänar att det finns ett förtroende för oss som sitter och styr. Vi är beredda att ta det ansvaret som behövs för att kunna gå vidare. Sedan vad det innebär, det får vi se. Vi lär veta mer efter vårt medlemsmöte den 18 januari, säger Anders Svärd.
Moderaterna har gått ut med att de gärna ser ett borgerligt styre.
– Svalövsmoderaterna har under ett tag haft inriktningen att tillsammans med de andra tre borgerliga partierna bilda ”Allians för Svalöv”. När nu Socialdemokraterna i ett mycket tidigare skede än väntat gått ut med att de tänker lämna styret i kommunen så var detta ett naturligt steg att ta, säger Olof Röstin (M).
– Rent allmänt är det mest sorgligt att interna strider inom Socialdemokraterna i Svalöv skapar denna oreda. Jag hoppas att Svalövs kommuns varumärke inte skadas allt för mycket. Vad som händer på fullmäktige den 29 januari eller dessförinnan vet jag inget om i nuläget. Svalövsmoderaternas inriktning är att göra så små och få förändringar som möjligt. Det vore bäst för kommunens invånare och medarbetare, säger Olof Röstin.
Den styrande koalitionens minsta parti, Liberalerna, avvaktar lite med att ta ställning till eventuella samarbeten. Det framkom vid partiets medlemsmöte förra veckan.
– Jag har fått det mandat från Liberalerna som krävs för att göra allt vi kan för att för kommunens bästa rensa upp i den politiska röran som Socialdemokraterna skapat. Det innebär att jag har mandat att resonera med de partier som krävs för att vi ska få en stabilitet i kommunen så fort som det bara går, säger Torbjörn Ekelund (L).
– Det är jättebra att Moderaterna är tydliga med vad de vill. Nu lägger vi krutet på att städa upp i röran. Efter det så kommer vi säkerligen uppnå motsvarande tydlighet, säger Torbjörn Ekelund.
Socialdemokraterna har medlemsmöte på torsdag den 18 januari.
– Om Socialdemokraterna på sitt kommande medlemsmöte kommer fram till att det var felaktigt att säga upp samarbetsavtalet, då kommer vi beakta det också. Jag tror, som politisk ledare, att det finns en fördel i att fullfölja det här samarbetet mandatperioden ut, oavsett vad enskilda socialdemokrater anklagat mig för. Det som är bäst för kommunen är viktigare än min enskilda person. Det ingår i mitt mandat att även beakta en sådan händelseutveckling, säger Torbjörn Ekelund.
Från både höger och vänster lär det sneglas på Centerpartiets sju mandat. Men de får än så länge vänta på partiets svar, berättar partiets ordförande Lennart Pettersson.
– Det är inget av de här tre partierna som än så länge har skickat in någon typ av avsägelser eller anmodan till fullmäktige om att välja nya nämnder. Så länge inte den aktiva handlingen har skett från något av de här tre partierna så finns det ingen anledning för oss att agera.
Vad som händer på årets första kommunfullmäktige vet man inte än.
– Det är en sak att man proklamerar att regimen har spruckit, men det krävs ju också ett nästa steg. Det gör att vi avvaktar, säger Lennart Pettersson.
Moderaterna hade gärna sett en borgerlig allians. Hur ser Centerpartiet på det?
– Jag har inga kommentarer till det. Ingen har lämnat in några avsägelser och då kan vi inte
göra någonting.
Det största oppositionspartiet Sverigedemokraterna avvaktar också med att säga något.
– I min värld så finns det ingenting förrän det är någon som lämnar in skriftliga handlingar eller agerar så att det sätts igång ett arbete, säger Teddy Nilsson (SD).
– Det har skett så mycket märkligheter i politiska sammanhang under den tid jag varit aktiv, så jag passar på den frågan.
– Med allting vi har på gång i kommunen, med planarbete, byggnationer och Söderåsbanan… Är man lite mån om sin kommun så försöker man faktislkt hålla lite lugn och ro fram till valet, så får vi se vad valresultat visar.
Centerpartiet har idag sju mandat, medan Sverigedemokraterna har åtta mandat. Situationen kan bli en helt annan efter höstens val, menar Teddy Nilsson.
– Ställer de till för mycket, så tror jag det bara finns en vinnare i kommunen och det är vi.
Du har inte fått några propåer om samarbete från något håll?
– Alla säger att vi pratar inte med Sverigedemokraterna och jag fortsätter upprepa det som jag sagt förut: jag pratar med allihop. Det är bara frågan om när man vågar berätta att man pratar med oss.
Frågorna hänger i luften inför sammanträdet i kommunfullmäktige den 29 januari.
Än så länge heter kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S).

Bakgrund: Paul Eklund-affären
Sprickan som uppkommit i både Socialdemokraterna och i kommunstyrelsen gäller synen på två topptjänstemän i kommunen. Det handlar bland annat om beslutet om att återanställa tidigare personalchef Paul Eklund på en ny befattning som biträdande socialchef, med en 14 000 kronor högre lön än tidigare. Det var ett beslut som kommunchef Stefan Larsson tog i samråd med kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson, som själv är socialdemokrat. Kritiken från det socialdemokratiska partiet riktade sig också mot ett förslag som innebar utökad delegationsrätt för kommunchef Stefan Larsson. Det förslaget gick dock inte igenom i mötet i kommunstyrelsen. Istället blev det, med knapp marginal, en inskränkning av kommunchefens delegationsrätt.
Olof Röstin meddelade efter kritiken att en ”grundlig utredning” ska göras av en extern part ”för att titta på allt som kritiserats”.
Paul Eklund själv beslöt sig för att sluta i Svalövs kommun, arbetsbefriad under uppsägningstiden. ”Den hetsjakt som varit på Paul de senaste veckorna gör det helt omöjligt för Paul att jobba vidare. Han är av naturliga skäl mycket ledsen och besviken på politiker i Svalövs kommun som hängt ut honom i massmedia”, skrev Moderaterna och Liberalerna i ett gemensamt pressmeddelande.

Mandatfördelningen i Svalövs kommunfullmäktige:

Socialdemokraterna: 10
Sverigedemokraterna: 8
Centerpartiet: 7
Moderaterna: 5
Liberalerna: 2
Vänsterpartiet: 1
Miljöpartiet: 1
Feministiskt Initiativ: 1

Totalt: 35