Samarbete ska stärka tjejfotbollen

Den som tränar fotboll med äldre spelare, kan lätt tappa lusten och hoppa av. För att undvika det drar Svalövs BK, Röstånga IS och Kågeröds BoIF nu igång gemensamma träningar och lag på tjejsidan.

Snabba fötter på golvet i Heleneborgshallen. Mål och målchanser avlöser varandra. Vid sidan av planen sitter några spelare, från både SBK och RIS i väntan på sin tur att spela.
– Det är roligt att spela med nya kompisar. Det blir liksom större, säger Josephine Nilsson Boqvist om att träna tillsammans med tjejer från andra lag.
Vera Magnusson håller med.
– Det är roligt att träffa nya kompisar, men i början var jag väldigt blyg, säger hon innan laget springer in på planen.
Vid sidan av står RIS-tränaren Daniel Unnerbäck. Han förklarar bakgrunden till de tre klubbarnas samarbete.
– Det är alltid något lag som inte lyckas få ihop ett rent tjejlag. På detta sätt kan alla spela på sin egen nivå. De som kommit lite längre i utvecklingen kan spela med de som är lite äldre, precis som de som precis har börjat kan spela med de som inte kommit lika långt i utvecklingen. De får alla möjligheter att spela, säger Daniel Unnerbäck.
Det är åtta ledare som ska ta hand om de 38 tjejerna, födda 03-07. Tanken är att skapa tre gemensamma tjejlag i åldersgrupperna 04, 05 och 06. Första gemensamma träningen var söndagen den 14 januari. Nästa gång är den 11 februari i Lunnahallen i Kågeröd och därefter den 26 februari på konstgräset i Teckomatorp.
– Sedan kör vi minst en träning per vecka. Så det blir tre matcher varje helg, säger Daniel Unnerbäck.
Redan under förra året hade Röstånga IS och Kågeröd BoIF samarbete i åldersgrupperna 03-05, både vad gäller träningar och lagspel.
– Vi påbörjade samarbete förra säsongen och det fungerade jättebra, säger Sara Fredriksson, ledare i Kågeröd.
Hon ser samarbetet som något som kan stärka tjejfotbollen i kommunen.
– Det är för att man ska behålla de tjejer som vill spela fotboll, ge dem möjligheten att kunna spela i så rätt åldersgrupp som möjligt och för att man ska kunna ha lag, säger Sara Fredriksson.
Nu tillkommer alltså Svalövs BK i samarbetet, vilket glädjer ledaren Martin Svensson.
– Det är dåligt med tjejer som vill spela fotboll i alla byarna. För att få en framtid för tjejfotbollen, så kände vi att detta är en möjlighet, säger Martin Svensson.
– Hade vi inte slagit ihop oss, eller haft ett samarbete, så hade vi bara haft ett lag i Svalöv. För att få ihop ett lag så skulle det bli tre åldersgrupper.
Och det är kanske inte optimalt?
– Nej, det tycker jag inte, för man får inte den utmaningen man behöver då. Nu kan man spela lite mer i rätt ålder och rätt nivå, i samarbetet som är tänkt.

Bildtext: Elin Johansson under ett träningspass.