Tummen upp för vantar i sociala medier

Postgången till Skånes Hemslöjdsförbund i Landskrona gamla stationshus har på sistone varit av ovanligt textil natur. Det är #delavantar som fyllt brevlådan och hemslöjdskonsulent Sofia Månsson gläds åt kreativiteten och lusten att dela med sig.

Det började med en utställning om samiska vantar som gästade Landskrona, fortsatte med en idé om att låta folk skicka in något eget och tog fart i sociala medier med hashtaggen #delavantar. Inskickade vantar skall ställas ut i hemslöjdens butik i gamla stationshuset, men Sofia Månsson förklarar att Skånes Hemslöjdsförbund ville göra något mer än bara en utställning.

– Vi ville blanda något konkret fysiskt som stickning men det digitala. Vi har uppmuntrat folk att tagga sin projekt med #delavantar. Det finns bloggar och hemsidor om stickning och vi tog också kontakt med Josefine Hedlund, Madelene Linderstam och Lina Ottemark på ”Stickkontakten” som gör poddsändningar om stickning.

På senare år har många börjat tala om handarbetets återkomst och just stickning har blivit både populärt och trendigt. Sofia Månsson nämner communityn Ravelry där folk samlas på nätet för att diskutera stickning och virkning som ett exempel på hur det traditionella handarbetet kombineras med de nya digitala möjligheterna.

– Facebookgruppen som vi startade för #delavantar har över 1000 medlemmar och den växer hela tiden. Det är roligt att se att folk är så glada för att dela med sig.

Hemslöjdskonsulent Sofia Månsson.

De som deltar i #delavantar-utställningen stickar inte bara ett par vantar, utan har också skapat sitt eget mönster för dem. Alla vantar och mönster visas på vantar.hemslojdeniskane.se. På det viset finns det en digital utställning för den som inte kan ta sig till Landskrona och alla som vill kan använda de inskickade mönstren. Utställningen kommer också att visas på Norrbottens museum i Luleå, vilket är ett sätt att anknyta till de samiska vantarna som gav upphov till idén.

De inskickade vantarna utgör en härlig syn och speglar en stor bredd. Här finns Harry-Potter-vantar, designade av tioårige Pontus och stickade av mamma Nora, vantar med Landskronamotiv, vantar med traditionella mönster och med nyskapande.

– Det kommer så många berättelser från folk om hur de har tänkt kring sina vantar. En del är vana stickare, för andra är det första gången de stickar, säger Sofia Månsson.

När utställningen är över kommer till exempel blogg och Facebookgrupp att finnas kvar. Sofia Månsson hoppas att #delavantar fortsätter att leva. Och vantar lär ju behövas i den skånska vintern även framöver.

Matilda Mellergård Hagel har tagit sin inspiration från Landskrona och gjort ett vantmönster utifrån gamla vattentornet.

FAKTARUTA
#delavantar
* Bilder och mönster på vantar.hemslojdeniskane.se
* Utställning i hemslöjdens butik i gamla stationshuset i Landskrona 20/1-3/3.
* Vernissage 20/1 kl. 11. Kl. 12 föredrag av Josefine Hedlund och Madelene Linderstam från Stickkontakten. (Begränsat antal platser. Biljett till föreläsningen hämtas på plats innan.)
* Livesändning med Stickkontakten på Facebook i gruppen #delavantar från Vantfest med start kl. 14.

Bildtext stora bilden ovan: Lilian Irisdotter har stickat flera par vantar med bärtema.