Vital 100-åring satsar på årslångt jubileum

Ljudet av Öresunds vågor och de fantastiska vyerna ger Örenäs Slott en alldeles egen charm. I 100 år har slottet legat där det ligger och jubileet kommer att firas ordentligt, hela året.

Mikael Petersson, VD för Örenäs Slott och Åsa Lavesson, revenue manager och försäljningschef, berättar att man kommer att köra erbjudanden varje månad, alla på temat 100. I februari kan man äta brunch för 100 kronor per person (begränsat antal platser) och längre fram på året kommer till och med en chans att boka rum för 100 kronor. Erbjudandena och hela jubileumsåret presenteras i Örenäs Slotts alla kanaler, så det lönar sig att hålla utkik.

– Vi välkomnar alla. Det här är en jättefin slottsmiljö, men vi vill ha en avslappnad och trevlig stämning, säger Mikael Petersson.

Örenäs siktar brett. Konferensverksamheten är stor och livlig, men man kör även många olika koncept, till exempel årets nyheter dansbandskväll i mars samt herrweekend med fiske och romprovning. Slottet är också ett populärt utflyktsmål även för folk som inte vill övernatta.

– Utegymmet till exempel tilltalar både Glumslövsborna och våra gäster. Vi har en grupp som kommer från Glumslöv för att träna och sedan äta frukost, berättar Mikael Petersson.

Miljön i och omkring slottet förbättras ständigt och sommaren 2017 kunde man nyinviga det läckra poolområdet. Just nu renoveras badrummen och nya aktiviteter och koncept ser hela tiden dagens ljus. Att säga att något allting är på gång på Örenäs Slott är alltså alldeles sant. Gamla och nya gäster får följa med genom jubileumsåret och njuta av alla erbjudanden och roliga aktiviteter. Det blir säkert 100 år till att fira så småningom.

I det nyligen renoverade poolområdet på Örenäs Slott kan både små och stora få sig ett härligt dopp.

Historien om slottet
I maj kommer det en bok om Örenäs Slotts historia, berättar Mikael Petersson.

– Den kommer att finnas för läsning på anläggningen, men också till försäljning, säger Åsa Lavesson.

Örenäs har en spännande historia, som kan sägas starta under andra halvan av 1800-talet då häradshövding August Anderberg köpte Nedre Glumslöv nummer 7 och uppförde Mariehild.
Grevinnan Constance Wachtmeister köpte Mariehild vid Anderbergs bortgång 1883. Grevinnan lät bygga ut, samt ändrade namnet från Mariehild till Maryhill. I början av 1890-talet sålde grevinnan Wachtmeister Maryhill till greve Fredrik Posse.

Fredrik Posse, som bland annat drev bomullsfabrik och sysslade med järnvägar och gruvdrift, var populär hos ortsbefolkningen och lär ha varit en egensinnig herre. När Familjen Posse förlorade en stor del av sin förmögenhet i processer om malmfält såldes Maryhill till ”Sockerkungen” Carl Tranchell som ville uppföra ett riktigt slott på egendomen. Stadsarkitekten i Landskrona, Fredrik Sundbärg ritade och Örenäs Slott uppfördes mellan 1914 och 1918 – därav årets jubileum.

1924 köptes Örenäs Slott av greve Fredrik Bonde som bodde här fram till 1939. Fredrik Bonde sålde så småningom slottet till Skånes fackliga organisationer och 1943 öppnades Örenäs som semesterhotell och kursgård i Resos regi. Under andra världskriget hyste Örenäs Slott danska och estniska flyktingar. LO köpte slottet av Reso 1992.

Det vackra jubileumsporslinet är bara en av många saker som förgyller firandet av Örenäs Slotts första hundra år.

Örenäs Slott är en historisk mötesplats för moderna människor. En konferens i denna miljö lockar garanterat fram kreativiteten.

Mot framtiden, med historien!