Dottern fick Ann att börja skriva

Ann Gomér fick utlopp för sin kreativitet på den lokala tv-kanalen Landskrona Vision, men också på jobbet som ekonom på Nya Skånska Teatern. Nuförtiden är Häljarpsbon mest känd som läromedelsförfattare med fokus på barn med utvecklingsstörning.

– Det här är nummer 26, säger Ann Gomér och lägger fram sin pinfärska bok ”Mitt annorlunda barn” på köksbordet.
Omslaget pryds av en glad tjej med nyfikna ögon. Det var med henne, dottern Frida, som Ann Gomérs författarskap började. Frida föddes med ett okänt syndrom, som bland annat gör att hon inte har ett talat språk. Ann Gomér och dåvarande maken, Peter Roslund, som drev lokal-tv kanalen Landskrona Vision, började spela in filmer med skådespelaren och mimaren Ika Nord som lär ut tecken och sjunger barnvisor. Filmerna blev framgångsrika, men Ann Gomér hade blivit varse en lucka och började skriva.
– Det finns ingen som skriver för målgruppen barn och ungdomar med en utvecklingsstörning. Anledningen till det är ju naturligtvis att dels är det ju svårt att skriva för den gruppen. Du måste ha väldigt mycket insikt i hur den gruppen fungerar, vad som är intressant för den gruppen och vad som går helt över huvudet på dem. Det är ju inte heller någon homogen grupp. Spridningen är jättestor, både på hur pass mycket begåvningshandikapp du har. Och vilka intressen du har.
Förutom själva svårighetsfaktorn så är det en väldigt liten målgrupp att skriva för.
– När man gör det, så gör man det för att man sett att det finns ett stort behov som man känner att man vill fylla på något vis, att det känns viktigt.
Nya boken, ”Mitt annorlunda barn”, är till hälften självbiografisk, men tar också upp problem som den som får ett barn med funktionsvariationer möter. Bland annat i förskolan.
– När Frida gick i förskolan, och så är det för väldigt många barn med funktionshinder, tyvärr, att du kan inte välja en förskola där du har inriktning till barn med funktionsnedsättningar. Det finns möjligen en inriktning på Montessori eller Emilia, men de står står lika handfallna allihop, för de har ingen beredskap att ta emot ett barn som inte har någon kommunikation, eller inte kan röra sig eller krampar hela tiden eller vad det nu är. Det finns inte den typen av kompetens i förskolan över huvudtaget idag.
Dessa barn hamnar ofta på undantag, under hela förskoleperioden, fram tills skolperioden, menar hon, för då kan föräldrarna välja mellan särskola och vanlig skola.
– Hela den här boken handlar väldigt mycket om att påverka. Att påverka situationerna på förskolor och inom vård och omsorg, att på något vis väcka ett medvetande om hur det ser ut i Sverige idag. Det handlar också om att nå fram till föräldrar och att ge dem ett verktyg som jag själv hade behövt. Det är en tuff tid, framför allt de första fem åren, när man får ett handikappat barn, säger Ann Gomér.
Dottern Frida såg dagens ljus år 2002. Det var också året då BoIS hade gått upp i seriesystemet och spelade i Allsvenskan. Det innebar dödsstöten för lokal-tv stationen Landskrona Vision, som många Landskronabor säkert minns.
– Vi gick från att vi hade kunnat sända deras matcher, till att inte ha någon som helst rättighet till någonting längre. Vi kunde inte sälja reklam runt det, vi kunde inte sända matcherna , vi kunde inte göra någonting alls. Om en så stor grej bara försvinner, så försvinner det mycket pengar också.
– Vi gick från att kunna driva en ganska bra lokal-tv station till att tappa pengar varje månad, det gick inte ihop längre alls.
I början av 2003 gjorde Landskrona Vision sista lokala sändingen. Kanalen hade börjat på ideell basis i mitten av 80-talet och blev kommersiell på 90-talet. Själv kom Ann Gomér in i mitten av 90-talet. Under storhetstiden var de 8-9 anställda, och cirka 10-15 som kom in på timmar, då och då.
Ni höll ut ganska många år. Varför gick det bra?
– Vi hade en bra förankring i föreningsverksamheten, vi sände från HSB, från Räddningstjänsten. Polisen sände sina program hos oss. Landskronahem var jättestora. De hade sändningar med en massa tävlingar.
– Vi var ute hela tiden. Vi hade lokala nyheter. Vi var ute hela tiden och filmade och intervjuade folk på stan. Man hade chans att se sig själv i tv. Och sporten var jättestort.

Ann Gomérs nya bok kom ut nu i februari.

Bildtext:
”Är det några barn som verkligen behöver lång tid på sig för att lära sig saker, så behöver man sätta in bra pedagogiska åtgärder så tidigt möjligt, så är det just för de här barnen, och ändå blir de satta fullständigt på undantag tills de börjar skolan”, säger Ann Gomér om situationen för barn med funktionsvariation på förskolor. .

FAKTA:
Ann Gomér
Född: 1965.
Bor i Häljarp.
Bakgrund: Författare, föreläsare, producent, fotograf, musiker och ekonom. Driver också ett läromedelsförlag. Fick Landskrona stads kulturstipendium 2015
Aktuell: Nya boken ”Mitt annorlunda barn” gavs ut nu i februari.

FAKTA:
Lokala tv-kanalen Landskrona Vision

Landskrona Vision startade 1984 och sände då från en vanlig lägenhet på Norrestad, i början en halvtimmes program varannan torsdag. Landskrona Vision var då en ideell förening och reklam var förbjuden. 1988 flyttade verksamheten till Folkets Hus. 1992 blev det fritt att sända reklam i lokal-TV. Landskrona Vision bildade 1993 aktiebolag och fick därmed sända reklam. I mitten av 1990-talet nådde Landskrona Vision ut till 72 procent av Landskronas hushåll. Programutbudet bestod av lokala nyheter, sport, magasins- och underhållningsprogram.  Även företag och föreningar hade programutsändningar i kanalen. Programmen hade namn som Zannas sommarcafé, Kolonibesökaren, Fråga doktorn, Landskrona bit och bit, bland annat.