Här får unga smaka på kockbranschen

Restaurang Pumphuset har tidigare haft projekt där ensamkommande ungdomar fått lära sig laga mat. På torsdagen var det avslutning för första etappen av ett liknande projekt, fast med unga arbetslösa i kommunens KAS-verksamhet.

– De blev inte helt jämna, men jag är ändå nöjd för att vara första gången, säger Sebastian Göransson Ekberg som precis lagt upp strimmor med ljusgrönt, ljummet persiljesmör på ett antal tallrikar.
– De ser helt perfekta ut, berömmer Fredrik Leinonen, projekt- och aktivitetssamordnare på Landskrona stad, som också jobbat 28 år som kock, bland annat på just Pumphuset.
Strax ska huvudrätten in till de särskilt inbjudna gästerna, men Fredrik Leinonen hinner berätta om projektet som fått det lämpliga namnet ”Smaka på branschen”
– Syftet är att försöka minska arbetslösheten i Landskrona och sedan ge de här killarna och tjejerna en chans. De är jäkligt driftiga och duktiga. Det svåra är kanske att få företagen att öppna dörren och släppa in de som har varken skola eller utbildning. Här blir det tydliga uppgifter. Många av dem kanske inte pallar med skolan. Här är det ganska tydligt, man få vara med från grunden till färdig produkt., säger Fredrik Leinonen.
– Sedan är det också så att branschen behöver kockar, det är ett bristyrke.

Georgiy Ivanisov (längst till vänster), Sebastian Göransson Ekberg och André Lindqvist (närmast) tillsammans med Pumphusets souschef Viktor Norrbacka.

Projektet är indelat i tre etapper. Den första tre veckor långa etappen, som avslutades på torsdagen, handlar om att ungdomarna, i åldern 16-20 år, ska få lära sig grunderna i matlagning, men de får också ansvara för att servera och diska bland annat. Den 19 februari börjar nästa etapp, en 20 veckor lång praktik på Pumphuset, följt av sommarjobb där.
Först ut är förrätten skagentoast, men strax blir det dags för huvudrätten.
– Den ska vara vänd mot gästen, säger Viktor Norrbacka, souschef på Pumphuset, och pekar på en av två bitar ryggbiff som ska ut till gästerna, tillsammans med kantarellcannelloni och rotsaker.
Sedan väntar crème brulée med hallonsorbet till efterrätt.
– Det är riktigt kul att laga mat. Det är kul också när folk säger att det är gott, säger André Lindqvist, en av kockarna.
Det gör alla runt bordet.
Förutom Pumphuset så bidrar också Tillväxt Landskrona AB, Finsam (samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen), Rotary och Landskrona Stad till projektet, som har plats för sex ungdomar.

Förrätt…
Huvudrätt…
Och efterrätt.

 

Stora bilden ovan: Sebastian Göransson Ekberg fixar till crème brulée under Fredrik Leinonens överinseende.