Heidi vill leva ett rent liv med mindre kemikalier

Numera är det många som väljer ekologiska livsmedel och produkter. Familjen Orava Andersson i Billeberga har gått all-in, för att ta bort så mycket som möjligt av skadliga kemikalier i sina liv.

– Ett rent liv utan kemikalier, det är så jag vill leva, säger Heidi Orava.
Det var för ett år sedan som hon, inspirerad av sin mor Tarja, började tänka mer på det ekologiska och kemikaliefria.
– Då började vi ändra hela vår livsstil, hur vi lever, hur vi tänker på miljön och vår hälsa och vad som innehåller kemikalier, säger Heidi Orava.
De finns överallt omkring dig, i maten du äter, i kläderna du har på dig eller i hudkrämen du smörjer kroppen med. All mindre påverkan blir tillsammans en sammanlagd cocktaileffekt. Den vill Heidi Orava minska i sin tillvaro. Det var inte svårt att få resten av familjen, maken Jacob och sönerna Milton och Jordan, med på tåget. De började med att köpa ekologisk mat, sedan började de titta på städprodukter i hemmet.
– Linoljesåpan, den använder jag både som tvättmedel och som golvrengöring, jag använder den till borden. Jag använder den allround. Linoljesåpan är perfekt, säger Heidi Orava.
Det går också bra att städa med till exempel bikarbonat, citron eller äppelcidervinäger, berättar hon.
Att köpa ekologiskt certifierade produkter är ett bra första steg mot ett mer kemikaliefritt liv, menar hon.
Hur ser du på att ekologiska produkter ofta är dyrare än vanliga?
– Jag backar inte för det utan betalar hellre lite extra, för jag tänker att det betalar annars min hälsa. Om jag betalar lite extra så kanske min familj mår bättre i längden.
Men det går också att göra en hel del själv, berättar hon.
– Min hudkräm har jag gjort själv, den har jag gjort på kakaosmör, mandelolja och potatismjöl. På vintern använder jag det och på sommaren bara kokosolja, säger Heidi Orava.

Tvättnötter bildar ett rengörande lödder och kan användas många gånger och är därmed drygt och billigt i längden.

Sedan Heidi Orava började sin hälsoresa, har hon lagt ut en del bilder och tips på sin Facebook- och sin Instagramsidor. Och intresserade har hört av sig.
– Folk undrar mycket med sådant som jag behövde hjälp med från början, vilken deodorant ska jag använda, vilken frukost är en bra start på dagen, är kaffe dåligt, hur bra är rödbetor, hur städar du hemma, vad tvättar du dig med?
– Det är många som har frågat och vill få tips på hur de kan göra. Det är också vissa som har återkommit och sagt att det här funkar inte, vad ska jag göra nu. Och det är många som kommenterar. När jag slängde ut mina plastmatlådor, skrev jag ”Ut med plasten och in med glas”. Alla mina matlådor och skafferilådor är av glas. Och allt är ekologiskt, säger Heidi Orava och drar ut en låda i köket.

Att ha råvarorna i glasförpackningar istället för plast är viktigt.
Ekologiska råvaror.

För den som vill börja kemikaliebanta och minska sin ”cocktaileffekt” har hon ett par råd.
– Maten är steg ett. Steg två är vad du har på dig, dina kläder och din kräm, vad du har intill din kropp. Steg tre är nog att kolla över städprodukterna, just det du har i köket. Vad du har din mat i, vad du steker i, vad du har maten i till jobbet. Det är de stegen jag kan tycka att man ska ta. Sedan kan börja se över plasten, till exempel plastleksaker.

Hon vill gärna lyfta fram att det inte är så svårt att leva mer kemikaliefritt.
– När man väl har börjat lära sig vad som är kemikaliefritt så mår man mycket bättre och då också familjen. Plus att vi lever faktiskt i samma värld. Vi behöver ta hand om varandra, säger Heidi Orava.
– Bara tänk på vad som är hälsosamt för dig själv. Alla kan göra någonting.


”Det var en förändring i livet som gjorde att vi insåg hur sköra vi faktiskt är”, säger Heidi Orava om hennes resa mot ett mer kemikaliefritt liv. Det var hennes mamma Tarja (till vänster) som fick henne in på det hela.

Tips:

  • Gå gärna in på Naturskyddsföreningens hemsida, som har bra tips.
  • Följ ”saraeviga” eller ”heidiorava” på Instagram och Facebook
  • På till exempel www.jordklok.se kan man hitta hälsosamma och klimatneutrala produkter.

Bildtext, stora bilden ovan: Milton Orava, fem år, låter sig väl smaka av nypressad råsaft med rödbetor, morötter, ingefära och äpple.