”Jag känner mig motiverad att fortsätta”

Olof Röstin (M) kan sitta kvar som förste vice ordförande i kommunstyrelsen och som kommunalråd, trots att styrkeförhållandet i kommunfullmäktige har ändrats. Detta enligt kommunallagen (se artikel här).

– Jag känner mig motiverad att fortsätta. Det finns mer att göra, jag kan bidra, trots att majoritetsförhållandena har ändrats. Jag känner också att jag är helt utan skuld i denna konflikt som har uppstått. Jag har enbart gjort det jobb som kan förväntas av mig, som samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Jag behöver inte känna mig skamsen och jag behöver inte lämna och säga att de hade rätt, säger Olof Röstin (M).
Kommunstyrelsen får nämligen inte väljas om enligt kommunallagen. Inte heller får presidiet röras, eftersom ordföranden Jan Zielinski (S) redan tillhör den nya styrande majoriteten. Därför får det nya styret finna sig i att både förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Olof Röstin (M) och andre vice ordförande, Teddy Nilsson (SD), tillhör oppositionen.
– Det måste uppfattas som ett antiklimax från Socialdemokraterna, Centerpartiet och småpartierna att det inte blir så stor förändring som de hade antagligen trott, säger Olof Röstin.
Men det hela är inte riktigt så enkelt, menar Centerpartiets ordförande Lennart Pettersson och lyfter fram det kommunala reglementet.
– Då är det ju meningslöst att ta kommunala handlingar och ta beslut, där det står att ordförande och vice ordförande hämtas ur majoriteten. Då innebär det att de handlingarna är värdelösa.
– Jag säger inte att han (juristen Christer Hjert, red. anm) har fel. Men det faller på sin egen orimlighet att ett presidium i KS ska bestå av en från majoriteten och två från oppositionen.
Tror du att det har någon praktisk betydelse om ni ändå har majoritet i fullmäktige?
– Det är klart att det har. Det är en resursfråga, om man har möjlighet att ha förtroendevalda som i detta fallet är 25-procentigt arvoderade, så behöver man ha den möjligheten när man sitter och styr kommunen. Man behöver ju inte alls ha de resurserna när man sitter i opposition.
Torbjörn Ekelund (L) är tydlig.
– Vi kommer att luta oss åt det PM som juristen plockat fram. Om den nya partibildningen gör något annat, så kommer vi gå in och överklaga. Det är viktigt att det hela sker som lagstiftaren har tänkt. Det är bra om man följer lagen även om inte lagen råkar passa en själv för tillfället, det finns delar i utlåtandet som är till vår nackdel också, säger Torbjörn Ekelund (L).