Kläder efter väder

Det skånska vintervädret är milt uttryckt omväxlande och det gäller att vara rustad med rätt sorts kläder om man vill kunna njuta av utomhusaktiviteter året om. Nya funktionsmaterial kan kombineras med klassiker som ylle för att hålla vind och vatten ute. Lager på lager gör att klädseln kan anpassas efter ett växlande väder.

Varm en hel aktiv dag är man i Adidas Agravic Down Hooded Jacket. Foto: Adidas

Material med funktioner
För ytterplagg finns det tre intressanta typer av funktionsmaterial när det gäller att hålla sig torr: membran, beläggningar och mikrofibertyger. De ger alla mer eller mindre vattentäta tyger som ”andas” mer eller mindre bra. Utvecklingstakten är hög inom området, så nya möjligheter kommer ständigt till.

Membran är en tunn plastfilm som lamineras på insidan av yttertyget. Det vanligaste är att plastfilmen är porös och alltså innehåller mycket små hål, som släpper igenom vatten i form av vattenmolekyler (ånga), men stoppar vatten i form av vattendroppar. Funktionen gör att svett och fukt inifrån kommer ut genom plagget, medan regn och snö får stanna på utsidan.

Beläggningar fungerar ungefär som membran, men appliceras som en pasta på tyget. Mikrofiber är en tygkonstruktion som gör plagget vattentätt. Tygfibrerna i dessa tyg ligger som i knippen, vilket gör att det bildas små mellanrum mellan fibrerna och dessa mellanrum fungerar som öppningarna i ett membran. Mikrofibertyger är ofta ganska hållbara, men har inte riktigt samma motståndskraft som membran för riktigt tufft väder och hård aktivitet.

Adidas Terrex Icefeather släpper ut fukten inifrån människan, men håller ute fukten utifrån. Foto: Adidas

Ylle – en klassiker som håller
Ylletyger görs för det mesta på fårull och det är ett material som tjänat mänskligheten väl under många, många år. Ullfibrer har en naturlig elasticitet som gör dem mycket hållbara. Ylle kan också absorbera mycket fukt, innan tyget känns vått eller obehagligt. Yllets bästa egenskap är att det till skillnad från andra material värmer även när det är blött. Ullfibrer kan bearbetas på många sätt och bli till exempelvis stickade, vävda eller tovade plagg.

Ylle finns i många kvalitéer, från rejäla tweeder som klarar en hel del väder, till lätta tunna kostymtyger som tar vara på yllets flexibla förmåga att hålla kroppen rätt tempererad. Tätvävd ylle klarar en del regn eller snö, men oftast passar yllet bäst som isolerande skikt under ett vattenavvisande plagg.

Oslo Wool Bomber W Jacket. Foto: Bergans of Norway

Lager på lager gäller än
Flera skikt jobbar bättre än ett – en gammal sanning när det gäller att klä sig efter väder. Närmast kroppen behövs ett mjukt och skönt skikt och till vardags fungerar bomullstrikå bra, men när man skall sporta eller ge sig ut i naturen fungerar ett funktionsplagg som transporterar bort fukt från kroppen bättre. Ylleunderställ är en klassiker och i dag finns också ett stort urval av moderna mikrofiberplagg med denna funktion.

Är det kallt är ett isolerande skikt viktigt för att man skall kunna vara ute länge. Materialet bör förstås även här vara ett som kan transportera fukt i rätt riktning, men det är också viktigt att tänka på formen. Mellanplagget bör vara lätt att ta av och på och har en utformning som gör det enkelt att röra sig.

Det yttersta lagret skall skydda mot både vind, regn och snö. Friluftsliv i Skåne på vintern tenderar att vara en blåsig historia, så det är viktigt att plagget verkligen är vindtätt. För fuktskyddet finns många olika alternativ, där funktionstyger med membran ger det bästa skyddet mot fukt utifrån, samtidigt som de släpper ut fukt inifrån.

Skydda det som sticker ut
”Ta på dig mössan!” kan vara en av de absolut vanligaste replikerna från föräldrar till barn, men det finns en anledning till det. Fryser man om huvudet fryser ofta hela kroppen och det finns många trevliga alternativ att sätta på knoppen när man skall gå utomhus. På senare år har mössmodet blivit rikt och varierat och det är inte längre nödvändigt att frysa öronen av sig för att vara cool.

Vantar är också en nödvändighet, i synnerhet om man skall cykla eller sporta och inte kan gömma de frusna extremiteterna i någon ficka. Även på vantområdet finns numera funktionsmaterial som ser till att man till exempel kan åka skidor hela dagen utan att bli våt och frusen om händerna. I traditionella Lovikkavantar kardas stickad ull för att bli tätare och mer hållbar. Den händige kanske vill göra ett försök att sticka egna vantar – inspiration finns på Hemslöjdens i Skåne projekt #delavantar (www.hemslojdeniskane.se).

Mössor finns för alla smaker, till exempel denna läckert rosa från Glitter. Foto: Glitter