Knackig ekonomi för Tycho Brahemuseet ger höjda avgifter för grupper

Det går inget vidare ekonomiskt för kommunala Tycho Brahemuseet på Ven. Förra året gjorde det lilla museet ett underskott på 300 000 kronor och det trots att museet fått ett tillskott på lika mycket, alltså 300 000 kronor, i budgeten. Orsaken är en dålig turistsäsong, kostnader för vikarier och att lönekostnader från 2016 hamnade i 2017 år budget. Det konstaterar kultur- och fritidsförvaltningen som föreslagit politikerna i kulturnämnden några åtgärder, åtgärder som de tog beslut om på sitt senaste möte. Entrépriset som höjdes för två år sedan kommer förbli det samma. Däremot höjs priset på guidade visningar för vuxna från 600 till 800 kronor. Billigare blir de för de grupper som besöker museet genom någon av öns turismföretagare. De får framöver betala 650 kronor, jämfört med tidigare 500. Om besökarantalet blir det samma som under 2017 så ska det ge 45 000 kronor mer i kassan har förvaltningen räknat ut. För att spara pengar ska även öppettider och bemanning ses över. De nya avgifterna för guidning gäller från och med den 1 mars.

Bilden ovan: Tycho Brahemuseet har gått back ekonomiskt. Nu ska höjda avgifter för guidade rundturer motverka detta, enligt ett nytt beslut. Foto: Arkiv.