Löpare ska hitta rätt i Landskrona

Som orientering i skogen fast i en stad. Så kan man beskriva stadsorientering. Den 13 april hålls Landskronas allra första stadsorienteringslopp: Citadellsprinten.

Orienteringsloppet hålls kring just Citadellet, i centrum och i Nyhamn och det blir en del av toppligan för både juniorer och seniorer i Sverige: Swedish League. På eftermiddagen den 13 april går startskotten för elitklasserna.
– För första gången arrangeras en sprintorientering i Landskrona. Valet föll på Landskrona för den vackra stadsmiljön med citadell, hav, stad och natur inom ett begränsat område. Genom att flytta in orienteringsarenan i stadsrummet blir sporten mer publikvänlig och skapar ett intresse för orientering.
Det säger Sten Segerslätt från Svalövsbaserade Rävetofta Orienteringsklubb, som är en av arrangörerna av Swedish League, i ett pressmeddelande.
I Swedish League ingår totalt sex tävlingar, tre av dem avgörs i Skåne mellan den 13 och 15 april. Förutom tävlingen inne i Landskrona, så blir det tävlingar på Söderåsen under lördagen och söndagen. Då gör löparna upp på lång- och medeldistans. Rävetofta OK räknar med cirka 1200 tävlande i de tre tävlingarna, av dem är runt 400 svenska elitlöpare. Bland dem finns den svenske världsmästaren Jerker Lysell.
Den som är sugen på att titta på när löparna springer Citadellsprinten kan bege sig till Kasernplan där målgången sker.


Bilden ovan: Det är sällan som orienteringsintresserade kan stanna kvar i stan för att titta på sin sport. Men den 13 april är det möjligt, då stadsorienteringsloppet Citadellsprinten hålls i Landskrona. Bland de starkast lysande stjärnorna som deltar är svenske världsmästaren Jerker Lysell. Foto: Mårten Lång/Skogssport