Medvind för West Wind efter föryngring

Från tre ungdomsspelare till 21 på två år, och medaljer på SM. Bouleföreningen West Wind, som snart flyttar till nya och bättre banor på Puls Arena, har medvind just nu.

Det är måndagskväll och inne i West Winds lokal på Bangårdsgatan på industriområdet hör svaga dunsar. Det är ljudet av bouleklot som slår ned i grusbanorna. Det är öppen träningskväll med klubben och bland spelarna syns ett och annat silvrigt hårstrå. Men inte bara – många spelare är av betydligt nyare årsmodell.
– Vi har gått från två ungdomsspelare till 21 under de senast två åren, berättat Matti Toivonen, klubbordförande i West Wind.
I klubben finns sedan tidigare ett 60-tal vuxenspelare.
Långt ifrån alla ungdomsspelare är licensierade, men föryngringen av klubben har redan gett idrottsliga framgångar.
– I somras tog vår junior Vincent Weidmar silver på SM i Vetlanda i klassen yngre junior, säger Matti Toivonen och berättar att det även blev flera medaljer för klubbens yngsta spelare på Boule-SM 2016 som hölls på Ribersborg i Malmö – och det efter bara ett års spelande.
Den 15 till 21 juli hålls årets Boule-SM i Karlstad, och Matti Toivonen räknar med goda medaljchanser.

Vincent Weidmar och många andra av klubbens yngsta spelare har kommit i kontakt med boulesporten via CityIdrott, Landskrona stads uppskattade fritidsverksamhet för barn och unga där det kostnadsfritt går att prova på en rad olika idrotter.
– CityIdrott är här varje fredagseftermiddag. Nu för två veckor sedan var de 18 stycken, berättar Matti Toivonen.
Klubben har också föryngrats genom ungdomstränaren Salem ”Salle” Hammana.
– Det var egentligen via loppisen här på Bangårdsgatan som jag kom i kontakt med klubben för tre år sedan. Jag frågade om jag kunde fixa lite ungdomsverksamhet för nyanlända här, med loppisen.
Sedan dess har det blivit många timmar ideellt arbete, både med loppisen och som ungdomstränare. Det är något som inte gått Svenska Bouleförbundet förbi. 2016 erbjöds Salem Hammana plats som ungdomsledare på förbundets större arrangemang. Samma dag som Papperstidningen kommer förbi på träningen kommer en ny förfrågan.
– Jag har blivit erbjuden en plats som ledamot i Svenska Bouleförbundets ungdomskommitté, berättar Salle och visar upp ett brev.

Det är inte bara på ungdomssidan som klubben har medvind. Snart går också flytten från industriområdet till helt nya boulebanor på Puls Arena.
– Vi går från fyra banor till åtta. Det är fullängdsbanor som är godkända för alla typer av tävlingar, berättat Matti Toivonen.

Vincent Weidmar i kastartagen. Han är en av klubbens unga spelare som på senare tid skrällt rejält på stora tävlingar. På SM i somras tog han hem ett silver i sin åldersklass.

Fakta om West Wind IK
Föreningen startade 1978, då som en basketförening. År 2000 startade bouleverksamheten, främst med föräldrar till de basketaktiva. År 2003 lades basketverksamheten ned, mycket på grund av att konkurrerande BF Bosna rekryterade fler unga.

På måndagskvällar är det öppen träning för alla. Kortleken får avgöra hur laguppdelningen blir.
De två senaste årens framgångar för West Winds yngsta spelare börjar synas på väggarna i klubblokalen.